kies regio:

Stopdag 2019 : Franciscaanse wandeling

 

Stijn Demaré, TAU - Franciscaans spirualiteit vandaag

De wandeling wil de deelnemers laten stilstaan bij wat de verbondenheid met de natuur voor ons kan betekenen. Enerzijds willen we hen van de positieve kanten van deze verbondenheid laten proeven: de natuur is een rustpunt, geeft ons energie, doet ons verwonderend stilstaan bij haar schoonheid, brengt smaak in ons leven, het voert ons terug naar een ‘natuurlijk’ en organisch levensritme. Anderzijds denken we na over het engagement en verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt: een jachtige levensstijl kan de gezondheid aantasten van ons lichaam, overmatig gebruik van pesticides maakt het bijvoorbeeld de bijen lastig, een te grote ecologische voetafdruk destabiliseert het globale eco-systeem.

Enerzijds willen we stilstaan bij de encycliek ‘Laudato Si’ van paus Franciscus, waarin hij pleit voor een integrale ecologie. De verbondenheid met de natuur weerspiegelt ook onze verbondenheid met de mensen; het vertelt ons hoe wij in het leven staan. Paus Franciscus wijst ons ook op onze verantwoordelijkheid en pleit voor een wereldwijde ‘ecologische bekering’. We vertalen dit naar ons eigen leven: wanneer voelen wij die verbondenheid en wanneer hebben wij nood aan een ecologische bekering?

Anderzijds knopen we aan bij de rijke verhalentraditie van Franciscus van Assisi. Als geen ander heeft hij geleefd vanuit die diepe verbondenheid met de natuur, met de medemens, met de ‘Schepper’. Verhalen zijn als wandelingen: ze gaan met ons op stap en laten gaandeweg een nieuwe horizon oplichten. Verhalen geven ons, net als de natuur, tijd en ruimte om op adem te komen, ze geven ons smaak aan het leven.

Voorbeeldverhaal
Wanneer broeders aan het houthakken waren, stond Franciscus hun niet toe een boom helemaal om te kappen; die boom moest de kans krijgen weer uit te botten. Hij beval ook de tuinman de graszomen rond de tuin niet om te spitten, opdat het groen van de struiken en de liefelijke schoonheid van de bloemen te zijner tijd getuigen zouden van de heerlijkheid van de Vader van de schepping. Eveneens droeg hij de tuinman op om in de tuin een terrein af te bakenen voor welriekende en bloesemdragende gewassen; die zouden degenen, die ze bekeken, de genotvolle, eeuwige heerlijkheid in herinnering brengen.
Hij raapte wormen van de grond op om ze niet te laten vertrappen en liet bijen 's winters honing en de beste wijnsoorten brengen, opdat ze niet door gebrek aan voedsel zouden omkomen. Hij zag in alle dieren zijn broeders en sprak ze ook aan, al ging zijn voorkeur uit naar tamme dieren.” (Thomas Celano, Tweede levensbeschrijving)


Waar & wanneer?


- Dinsdag  18 juni 2019 van 10 uur tot 16 uur.
- Samenkomst parking domein Kesselse Heide, samenkomst aan het treinstation Stationssteenweg, 2560 Kessel (Nijlen)
- Een rustige wandeling van +/- 16 km in natuurgebied
- Aangepaste schoenen, regenkledij en eigen picknick& drank  meebrengen.
- maximum 15 deelnemers

 

Inschrijven? KLIK HIER

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV