Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn mensen niet langer verplicht om te gaan stemmen. Deze jammerlijke beslissing van de Vlaamse regering heeft mogelijk grote gevolgen voor onze democratie. Onderzoek wijst immers uit dat vooral mensen in kwetsbare posities thuisblijven. Met ‘Ieders stem telt’ wil beweging.net, samen met zo’n 30 andere organisaties, zo veel mogelijk mensen naar de stembus krijgen.
In 2019, toen de opkomstplicht nog van kracht was, bestond ongeveer 15 procent van het electoraat uit blanco, ongeldige stemmen en niet-opgekomen kiezers. Deze groep bestaat veelal uit jongeren, gepensioneerden en kortgeschoolden. Het voornemen om te blijven stemmen na de afschaffing van de opkomstplicht is hoger bij hoge inkomens (58 procent) dan bij lage inkomens (32 procent).
Volgens Ieders stem telt leidt een ongelijke opkomst tot een ongelijke invloed, waarbij mensen in kwetsbare posities minder vertegenwoordigd worden.Om ook mensen in een kwetsbare positie bij de verkiezingen te betrekken bundelden de trekkende organisaties SAAMO, Uit De Marge, beweging.net, Welzijnszorg en SAM, steunpunt Mens en Samenleving de krachten in een divers bondgenootschap.
Internationaal onderzoek toont aan dat initiatieven zoals Ieders stem telt de opkomst aanzienlijk kunnen verhogen. Zo zien Amerikaanse onderzoekers dat middenveldorganisaties met een slimme aanpak maar liefst 15% meer mensen naar de stembus kunnen krijgen.
Ieders stem telt wil politiek bespreekbaar maken voor mensen in kwetsbare posities en biedt vormingen en ondersteuningsmateriaal aan. Het doel is om zoveel mogelijk mensen geïnformeerd naar de stembus te krijgen. De coalitie benadrukt dat iedereen nodig is om het vertrouwen in de politiek te herstellen en roept op tot contact tussen lokale politici en burgers. Het uiteindelijke doel is een beter functionerende democratie, waarin iedereen zijn stem kan laten horen.
Alle info kan je terugvinden op www.iedersstemtelt.be
Het initiatief kon alvast op veel bijval rekenen in de pers: