kies regio:

Stop de ‘verblauwing’ van onze samenleving

Open brief n.a.v. het zomerakkoord

Hoera voor het zomerakkoord! Joepie! Proficiat! Goed gedaan! Fantastisch! De ondernemerswereld viel bijna over elkaar in hun enthousiasme over de begroting die deze regering woensdag voorstelde. Nu zijn wij geen afgunstige mensen. Wij willen ook dat het goed gaat met de economie. Wij gunnen de ondernemers en de bedrijven hun geluk.

openbrief

Meer zelfs, wij gunnen iedereen het geluk om in een warme, solidaire samenleving te kunnen leven. Dat zal wollig klinken –iets wat ons wel eens wordt verweten- en toch blijven wij zo’n samenleving verdedigen, met het nodige realisme. Zo lanceerden we enkele weken geleden twaalf inspirerende voorstellen om de begroting aan te pakken, met vooral aandacht voor fiscale rechtvaardigheid.

You can’t have them all. Dat beseffen we maar al te goed. Dus dat niet alle punten gescoord zijn, daar kunnen we mee leven. En ja, we zien lichtpuntjes in dit akkoord. De minimale bijdrage van bedrijven aan de belastingen gaat van nul naar 7,5 procent. Met de mysterie calls kunnen we de discriminatie eindelijk verder aanpakken. Naar een psycholoog gaan wordt nu ook betaalbaar voor de gewone mens, want het ziekenfonds kan tussenkomen.

En wij roepen hoera voor een (te) voorzichtig begin van rechtvaardige fiscaliteit met de vermogensbelasting op effectenrekeningen. Mocht het wat meer zijn? Jazeker. Maar de poort is op een kier gezet, we hopen dat ze niet op een kier blijft staan, maar een weg kan bieden naar meer rechtvaardigheid in ons belastingsstelsel. Want eerlijk? Een vrijstelling voor die taks tot 500.000 euro? Hoeveel middenklassegezinnen kent u die zoveel geld op hun rekening staan hebben? Je moet al goed zoeken.

Dus hoera? Joepie? Proficiat? Goed gedaan? Fantastisch? Wij menen van niet. De premier roept graag: ‘jobs, jobs, jobs.’ Wij zien vooral: ‘winst, winst, winst.’ Want leidt een vermindering van de vennootschapsbelasting echt tot meer jobs of toch eerder tot meer winst? Dat willen we nog wel eens zien. De regering wil ons land alsmaar blauwer kleuren en doet er met dit akkoord nog maar eens een schepje bovenop.

Dat lijkt allemaal sympathiek, de flexi-jobs uitbreiden en mensen belastingvrij laten bijklussen tot 500 euro per maand. Maar naar welke maatschappij willen we op lange termijn? Eentje met een systeem waar mensen moeten puzzelen om voor zichzelf te zorgen met twee of drie baantjes? Dit zomerakkoord geeft een vals gevoel van vrijheid blijheid. Belastingvrij bijverdienen, allemaal goed en wel, maar ten koste van wat? Met een loon zonder en een loon met een solidariteitsbijdrage creëer je hocus pocus die de sociale zekerheid financieel ondergraaft. Dat mag allemaal zeer abstract klinken, maar het is een bijzonder belangrijke slagader van onze samenleving.

Gaan we echt naar een land waar het recht van de (financieel) sterkste meer en meer de bovenhand krijgt? Met mensen die over genoeg middelen beschikken om hun fiscale toverij te kunnen organiseren? En met een steeds grotere groep mensen die al jaren aanvoelt dat het evenwicht zoek is?

Wij willen geen pretbederver zijn, maar helaas kan iedereen ziek of werkloos worden. En gaan we allemaal met pensioen. Jammergenoeg beseffen velen pas dan hoe blij ze zijn met een uitkering die hen verder helpt. Dat we één van de landen zijn met een sociale zekerheid en fiscaliteit die herverdelend werken, is iets om trots op te zijn. Minder trots zijn we op elke stap die dat model afbreekt. Elke studie bevestigt dat landen die meer herverdelen minder armoede hebben, meer sociale vrede kennen en er economisch meer op vooruitgaan dan andere landen. Op de langere termijn. Dat hebben wij, als beweging.net op het oog. Laat ons blijven werken aan een warme, solidaire en rechtvaardige samenleving. Niet alleen voor ons, maar ook voor iedereen die na ons komt. En dat mag best wat wollig klinken. Daarom is onze boodschap heel simpel, stop de verblauwing van onze maatschappij.

Met vriendelijke groeten,
Peter Wouters, voorzitter beweging.net

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV