Nancy: Op sociale media zien we een tsunami aan meningen en statements. Ik betwijfel sterk dat al die uitspraken weloverwogen zijn. Luisteren we nog echt naar de verhalen en noden van mensen? En zijn we wel zo’n ‘mondige burgers’ nu we meer via smileys en korte oneliners communiceren? Komen mensen daardoor nog ‘op verhaal’? Dus ja, het is meer dan ooit een noodzaak om terug van mens tot mens te luisteren naar elkaars ervaringen, dromen en bezorgdheden te luisteren.
We organiseerden en brede, laagdrempelige bevraging, specifiek om een stem te bieden aan mensen die zich niet gehoord voelen, in plaats van enkel aandacht te schenken aan diegenen die het hardst roepen.
Johan: De online wereld biedt natuurlijk ook kansen. Zo is onze maandelijkse “vraag van de beweging” een snelle manier om de vinger aan de pols van velen te houden. Maar inderdaad, om de slogans te overstijgen en sommige doelgroepen te bereiken heb je intensievere projecten nodig. Ik denk aan STAD24 (Zie pagina 24) en ons engagement in ‘Ieders Stem telt’. Daarnaast gaan we maar wat graag aan de slag met de signalen die onze partners ons aanreiken. Dat is onze basisbrandstof.
Jo: Met de Buurtluisteraar doet kwb aan grootschalig luisteren. We organiseerden een brede, laagdrempelige bevraging, specifiek om een stem te bieden aan mensen die zich niet gehoord voelen, in plaats van enkel aandacht te schenken aan diegenen die het hardst roepen. Ook onze lokale groepen luisteren naar wat leeft in hun buurt. Daar ligt ook de basis om samen te werken aan een buurt waar iedereen zich goed voelt. Het grootste probleem is vaak dat mensen zich niet gehoord voelen. Dat wordt dus wel opgelost door te luisteren. Maar er volgt een nieuw probleem als je niets doet met wat je hebt gehoord.
Jo De Smet, Nancy Fobe en Johan Vyverman
Nancy: Ook bij CM gaan we met Gezonde Buurt verder dan onze online bevraging waar 10.000 mensen aan deelnamen. Door die resultaten te koppelen aan data en daarover ook in dialoog te gaan met organisaties en burgers maken we voor elke gemeente een manifest op maat met prioritaire acties en goede praktijken. Je mag dat zien als een engagement dat we aangaan voor alle CM-leden: samen met vrijwilligers en partnerorganisaties werken we de komende zes jaar aan ‘gezonde inwoners in een gezonde buurt’. Het denken en handelen van mensen en beleidsmakers prikkelen door gesprek en verbinding over gezondheid mogelijk te maken, dat zien we als een cruciale rol van CM Gezondheidsfonds.
Jo: Kwb zoekt steeds opnieuw naar manieren om iedereen in de buurt te betrekken bij het gemeenschapsleven. Waar kwb actief is, leven mensen niet naast elkaar maar ze leven er samen. Voor ons is dit de puurste en meest laagdrempelige vorm van democratie die er bestaat: mensen op buurtniveau samen laten nadenken over hoe het samen leven in de buurt nog beter kan. Hier worden de basisvaardigheden voor een succesvolle democratie getraind en wordt het geloof in een democratisch stelsel gevoed. De Buurtluisteraar was dus niet specifiek gericht op de verkiezingen, maar de voorstellen leggen we zeker op de tafel met oog op de volgende legislatuur. Afhankelijk van de kansen die onze groepen zien in hun buurt, doen we beroep op de expertise van onze collega’s en van beweging.net.
Johan: Met plezier. Onze medewerkers en bewegingspunten beschikken over het netwerk en een boekentas met methodieken op maat om de juiste thema’s op de politieke agenda en in de beleidsprogramma’s te krijgen. Die stellen we graag ter beschikking van onze partners. En inderdaad: snel een memorandum opmaken ‘in de laatste rechte lijn’ volstaat niet meer om impact te realiseren. Daarom zijn we permanent aandachtig voor goede, werkbare en innovatieve beleidsvoorstellen. We bundelden die in fiches ter inspiratie van het gemeentebeleid.
Benieuwd?
Op www.verkiezingen.net vind je het memorandum voor de lokale verkiezingen, met heel wat concrete aanbevelingen onderverdeeld in zes thema’s: Sterke lokale democratie, wonen en natuur, een plaats voor iedereen, welzijn, klimaat en mobiliteit en een plaats voor nieuwkomers.