Skip to content

TSM – Mechelen

Hoe beweging.net aan de basis lag van de Technische Scholen Mechelen

Om tegemoet te komen aan de grote nood aan scholing en vakbekwaamheid, én voor meer kansen op tewerkstelling voor jongeren, namen de lokale vakbond van ‘Hout- en Steenbewerkers’ samen met ‘De Katholieke Werkmanskring’ – de voorganger van ACW/beweging.net – in 1903 het initiatief om zelf een vakschool op te richten.

Bij gebrek aan een schoollokaal werd het lokaal van De Katholieke Werkmanskring aan de Begijnenstraat 18, het voormalige Hof Van Santere, het klaslokaal. De feest- en vergaderzaal van de Werkmanskring werd tijdens de dag het praktijklokaal voor houtbewerking. Met de steun en de daadwerkelijke hulp van de parochie en het bisdom, en van sociaal-voelende bestuurders, notabelen en bedrijfsleiders, werd de ‘Sint-Lambertusschool’ verder uitgebouwd.

In 1920 werd de school omgedoopt tot Technische Scholen Mechelen (TSM) en sloten twee avondscholen voor volwassenen zich bij het initiatief aan: de ‘Nijverheidsschool’ en de ‘Handelsschool’, ook opgericht in 1903 in het bovenzaaltje van een café in de Begijnenstraat. Een initiatief van het ‘Syndicaat voor handel en nijverheid’, de vakbond van de bedienden, het latere LBC, nu ACV-Puls.

De ‘Nijverheidsschool’ was vroeger al opgericht door sociaal-geïnspireerde burgers en had tot doel jonge mensen voor te bereiden op het ‘kiesexamen’. Daardoor konden mannen vanaf 25 jaar, na het invoeren van het algemeen stemrecht in 1893, om reden van ‘capaciteit’ (‘kiesbekwaamheid’) (of bezit) een tweede en zelfs een derde stem krijgen.

De Technische Scholen Mechelen ontwikkelden zich verder met nieuwe afdelingen en een brede pedagogische aanpak. TSM is sinds 1 januari 2020 partner in de scholengroep KOMO (Katholiek Onderwijs Mechelen en Omgeving) met vier middelbare scholen en achttien basisscholen; in totaal bijna 10 000 leerlingen.

Met dank aan de ‘Kroniek van de Technische Scholen Mechelen en het Hoger Instituut De Nayer’, Jef Vermeiren

Foto: De praktijkklas beeldhouwen in 1922 met de leraars Van der Krieken, Pieter Arnauts en Ferdinand Wijnants.

 

 

 

Start rondleiding aan Hof van Santere:

13.30 uur – 14.30 uur – 15.30 uur

Deel dit bericht:

Back To Top