Sinds enkele maanden ben ik stadscoördinator in Brussel voor beweging.net. Door mijn opleiding politieke wetenschappen heb ik een enorm brede interesse en daardoor ook een groot netwerk. De job als stadscoördinator is voor mij ideaal. Het is de combinatie van verschillende dingen die ik graag doe: netwerken, projecten opstarten en steunen en dit alles politiek vertalen. Wat ik het liefste doe is kijken naar hoe verschillende meningen en invalshoeken met elkaar in verbinding staan. Hoe kunnen verschillende mensen elkaar versterken door in te zetten op hun krachten in plaats van energie te verliezen in dingen die ze niet graag doen?
Een van de doelstellingen van beweging.net, is bouwen aan een sterk netwerk. Ik kan mij inbeelden dat dit in een nieuwe job niet gemakkelijk is. Wat was jouw plan van aanpak?
Ik had het geluk dat ik niet moest ‘beginnen’ met het bouwen aan een netwerk. Er was al een stevige basis. Voor het uitwerken van een netwerk is er één voordeel als Nederlandstalige Brusselaar. De community is niet zo groot, je komt vaak dezelfde mensen tegen. Zo heb je binnen de kortste keren een groot netwerk waarvan je snel weet wie je voor wat kan inschakelen.
Wat is zo specifiek aan het Brusselse netwerk en waar zit de meerwaarde van beweging.net?
De laatste jaren specialiseerden meer en meer organisaties zich in één bepaald thema. Dat is positief, want zo krijg je echte experten in vakgebieden en dit is ook nodig. Maar er is ook een grote valkuil. We mogen het overzicht niet verliezen. Er is weinig cohesie tussen al die organisaties en dat is een groot gemis. Net daar kunnen we als beweging.net een belangrijke rol spelen. We zijn een pro in het samenbrengen van mensen, dat zit in ons DNA.
Zijn er drempels of moeilijkheden waar je op botst?
Het is belangrijk om niet te snel te gaan als je samenwerkt met verschillende organisaties of partners. Iedereen moet mee zijn in het verhaal. Anders ga je bepaalde aannames doen en dan bots je snel tegen de muur. Het is belangrijk om steeds authentiek te blijven en ook niet meteen naar de mond te gaan praten. Iedereen mag zijn eigen idee hebben, maar je moet dit op een tactvolle manier kunnen overbrengen.
Hoe verliepen de eerste maanden?
Er was snel een kader voor mij duidelijk waarbij ik drie verschillende rollen kan combineren: die van netwerker, die van projectontwikkelaar en die van politiek vertaler. Verbinding staat voor mij centraal en is ook hetgeen waarop ik wil blijven inzetten. Met BRU24, het verkiezingstraject, bijvoorbeeld ga ik op zoek naar wat een middenveld hoort te doen om relevant te zijn. We trekken de straten en wijken in en gaan op zoek naar noden en wensen van mensen. Daarnaast organiseerden we ook twee boeiende avonden onder de noemer ‘België Binnenstebuiten’, waarin we voorbij de clichés nadenken over wat Vlamingen, Brusselaars en Walen verbindt.
Wat zijn je ambities?
Ik wil verder werken aan de bekendheid beweging.net in Brussel en tonen dat we een betrouwbare partner zijn. Wij kunnen als organisatie mensen samenbrengen, maar toch het overzicht bewaren. De Nederlandstalige politieke partijen in Brussel beseffen dat beweging.net een bruggenbouwer kan zijn met het middenveld. We moeten dit verder ontwikkelen.
Wie is Tijs De Geyndt?
- 36 jaar
- Woont al 10 jaar in Brussel
- Studeerde politieke wetenschappen
- Stadscoördinator Brussel sinds 21 augustus 2023
Contact opnemen? Tijs.degeyndt@beweging.net