Skip to content

Dienstverlening belastingen 2021

Het is weer die tijd van ’t jaar: je belastingsbrief valt in je brievenbus of mailbox. Vanuit beweging.net, samen met het ACV, helpen we je graag bij het invullen hiervan. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje over het invullen van jouw aangifte. Je kan ook langs komen op een van de zitdagen om je te laten helpen.

{slider=Wanneer moet mijn aangifte ingediend zijn?}

Het merendeel van de Vlamingen krijgt een bericht van de FOD Financiën in de mailbox. De digitale aangifte moet voor 14 juli 2021 ingediend worden.

Een kleine minderheid krijgt nog de vertrouwde bruine envelop. Een papieren aangifte moet voor 30 juni 2021 ingeleverd worden. 

{slider=Wat is een voorstel van vereenvoudigde aangifte?}

Zo’n 4 miljoen belastingplichtigen ontvangen (digitaal of op papier) een voorstel van vereenvoudigde aangifte met een bijhorende afrekening. In de meeste gevallen is de aangifte volledig en correct ingevuld in Tax-On-Web. In dat geval hoef je niets te doen. Je zal automatisch een aanslagbiljet ontvangen.

Maar er zijn wel degelijk uitzonderingen. Kijk het voorstel zeker na en laat geen centen liggen. De overheid weet immers niet alles. We denken o.a. aan mantelzorgers met inwonende familieleden, de kosten voor kinderoppas, betaalde onderhoudsgelden, sommige leningen en levensverzekeringen, vrijgestelde ingehouden roerende voorheffing op aandelen van enkele coöperatieve banken, enz… Ben je niet akkoord met het voorstel? Geef dan de wijzigingen door via het papieren formulier voor 30 juni of via www.taxonweb.be voor 14 juli.

{slider=Ik heb mijn pensioenfiche of mijn fiche van RVA nog niet aangekregen.}

Zowel de de Federale Pensioendienst als de RVA (fiches tijdskrediet, loopbaanonderbreking, eindeloopbaan, …) leveren in principe geen papieren fiches meer af. Alle gegevens staan netjes ingelezen bij MyMinFin in de personenbelasting.

{slider=Welke wijzigingen zijn er ten opzichte van vorig jaar?}

We overlopen in het kort de belangrijkste wijzigingen, nieuwigheden en enkele aandachtspunten in de aangifte van 2021.

Vak II A)  Bij de persoonlijke gegevens vestigen we de aandacht op twee aangiftes in geval van overlijden. Waarschijnlijk komt er op naam van de overledene enkel een papieren aangifte. Terwijl er voor de weduwe of weduwnaar in vele gevallen een digitale aangifte klaar staat in MyMinFin. Blijf dan niet wachten op een tweede papieren aangifte maar bekijk je aangifte in MyMinfin. In de meeste gevallen kunnen beide aangiften elektronisch doorgestuurd worden. Lukt het niet? Vraag tijdig hulp om deze twee aangiften in orde te brengen en alleszins voor 14 juli.

Vak II B) Gezinslasten. Studenten zijn maar fiscaal ten laste van hun ouders in geval ze beperkte inkomsten hebben. Kinderen van gehuwde of wettelijke samenwonenden mogen in 2020 maximaal 3.380 euro netto bestaansmiddelen hebben. Een kind van een alleenstaande of van feitelijk samenwonende ouders mag tot 4.880 euro netto bestaansmiddelen ontvangen. Om de impact van de coronacrisis te beperken, worden bezoldigingen voor studentenarbeid in het tweede kwartaal 2020 niet meegeteld voor de berekening van de bestaansmiddelen.  Dat geldt in alle sectoren waarin studenten gewerkt hebben en ongeacht het tijdstip van betaling. Bovendien zullende bezoldigingen voor de studentenarbeid in de zorgsector en het onderwijs in het vierde kwartaal van 2020 niet in rekening gebracht worden.

Vak II B) Mantelzorgers met inwonende ouders, grootouders, overgrootouders, broers en zussen van 65 jaar en ouder.  Voor het inkomstenjaar 2020 is de toeslag op de belastingvrije som opgetrokken tot 4.900 euro.  De criteria daarentegen zijn wel strenger geworden. Voor het extra belastingvoordeel is een verminderde zelfredzaamheid van ten minste 9 punten vereist.

Vak IV A) Nieuw onder punt 11 is de voor vrijstelling in aanmerking komende bezoldigingen voor vrijwillige overuren gepresteerd van 1 april tot 30 juni bij werkgevers in kritieke sectoren en/of van 1 oktober tot 31 december 2020 bij werkgevers in cruciale sectoren in de strijd tegen de covid-19 pandemie. Maximum 220 betaalde overuren.

Vak IV B) Werkloosheidsuitkeringen. Wie tussen 1 mei en 31 december 2020 tijdelijk werkloos was ten gevolge van de coronapandemie, kon genieten van een extra toeslag van 5,63 euro per werkloosheidsdag. Daarenboven werd de normale ingehouden bedrijfsvoorheffing in die periode verlaagd van 26,75% tot 15%.  Dit betekende meer netto inkomen in 2020 om de koopkracht te behouden.  De ingehouden bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de verschuldigde belasting. De eindafrekening komt nu met de aangifte in de personenbelasting. Het resultaat is moeilijk te voorspellen. Alles hangt af van de duur van de tijdelijke werkloosheid, de aangifte als alleenstaande of gezinshoofd, de samenstelling van het gezinsinkomen en de mogelijke aftrekposten.

Vak IV O) Inkomsten buitenland. Flexibiliteit voor de thuiswerkende grensarbeiders. Normaal wordt de grensarbeider belast in de werkstaat en niet in België. Door de coronacrisis werkten vele grensarbeiders noodgedwongen thuis. Er werd een regeling uitgewerkt, waardoor grensarbeiders ook voor de dagen corona-thuiswerk van 11 maart tot en met 31 december 2020 in het buitenland worden belast.

Vak IX – Interesten en kapitaalsaflossingen. In Vlaanderen is er sinds begin 2020 geen woonbonus meer voor wie een nieuwe lening aangaat voor de aankoop of bouw van een gezinswoning. Leningen die al liepen, behouden hun belastingvoordeel, maar looptijdverlengingen leveren in principe geen belastingvoordeel meer op. Van die regel wordt afgeweken voor looptijdverlengingen door betalingsuitstal als gevolg van de coronacrisis. Wie door de coronacrisis tijdelijk werkloos werd, kon aan de bank vragen om zes maanden lang het krediet niet te moeten afbetalen. De schuld werd niet kwijtgescholden, maar de looptijd werd verlengd en geeft het genot van het belastingvoordeel.

Vak X , II) Federaal. A) Giften van minstens 40 euro aan erkende instellingen worden met een belastingvoordeel gestimuleerd. Voor giften gedaan in 2020 wordt de belastingvermindering verhoogd naar 60%.  Kijk ook na of alle giften werden opgenomen in Tax-On-Web. Vorig jaar geraakten niet alle attesten voor aftrekbare giften tijdig in het computersysteem van TOW.

B) Het maximumbedrag voor de uitgaven kinderoppas betaald in 2020 werd opgetrokken tot 13 euro per opvangdag. De leeftijdgrens bedraagt nu 14 jaar of 21 jaar voor een kind met een zware handicap.

Vak XI – Gewestelijk belastingkrediet voor win-winleningen. Sinds 2006 kunnen vrienden en familieleden geld uitlenen aan een of meerdere kleine en middelgrote ondernemingen met een zetel in het Vlaams Gewest. Omdat veel ondernemers tijdens de coronacrisis nood hadden aan extra kapitaal, werden de mogelijkheden voor win-winleningen afgesloten na 6 oktober 2020 uitgebreid.  Het maximumbedrag dat men mag uitlenen is van 50.000 naar 75.000 euro opgetrokken. Een kredietnemer kan maximaal 300.000 euro ontlenen en de duurtijd van de lening kan schommelen tussen vijf en tien jaar.

{slider=Let op voor phising!}

Oplichters proberen soms via een valse belastingaangifte je geld afhandig te maken. Ze gaan meer en meer professioneel te werk. De lay-out zit er hetzelfde uit, je persoonlijke gegevens kloppen,… 

Krijg je zo’n bericht aan via mail, let dan goed op! Kijk na of er geen schrijffouten in de mail staan, en kijk na welk mailadres gebruikt werd. Op de website van FOD Financiën en op de website safeonweb.be krijg je heel wat tips om fraude te ontdekken en te melden.

{slider=Waar kan ik terecht voor hulp bij het invullen van mijn belastingsbrief?} 

De vrijwilligers van Beweging.net staan opnieuw klaar om je persoonlijk te helpen bij het invullen van je belastingaangifte of het nazicht van je voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Maar lees eerst aandachtig onze tips zodat je niet onvoorbereid op een zitdag aankomt.

  • Onze vrijwilligers werken in hoofdzaak via MyMinFin of Tax-On-Web. Daar staan in de meeste gevallen al héél wat gegevens netjes ingevuld. Voor de digitale toegang  hebben we wel de identiteitskaart nodig van elke belastingplichtige. Je moet ook de code van je identiteitskaart kennen om in te geven in TOW. Ook bij een aangifte op papier moet je de identiteitskaart en code meebrengen, zodat we je vlot en correct kunnen helpen. De federale pensioendienst en de RVA bezorgen in de meeste gevallen geen papieren belastingfiches meer. Je kan ze opvragen bij die diensten, maar ze zijn ook vlot raadpleegbaar met je ID en code bij MyMinFin of TOW. Dat gaat op onze zitdag in één moeite mee door.
  • Belangrijk ook is dat je geen centen laat liggen en alle informatie meebrengt van kosten die je kan aftrekken of in mindering brengen van je inkomsten. We denken daarbij aan de uitgaven voor kinderoppas, betaalde onderhoudsuitkeringen, levensverzekeringen, leningen, vrijgestelde roerende voorheffing op aandelen van bepaalde coöperatieve banken,…  De juiste gegevens van je gezinstoestand op 1 januari 2021 zijn ook belangrijk voor een correcte aangifte. Een beperkte groep mantelzorgers met inwonende familieleden komt in aanmerking voor een bijzondere aftrek.

Hier kan je een overzicht vinden van de zitdagen.

Tenslotte vragen je om rekening te houden met de geldende corona-maatregelen. Afstand in de wachtruimtes, eventueel buiten wachten, mondmaskerplicht en handhygiëne. Onze vrijwilligers werken achter beschermende plexischermen. 

{/sliders}

Deel dit bericht:

Back To Top