Investeer in openbaar vervoer
Een fijnmazig openbaarvervoersnetwerk met regelmatige frequentie, betaalbare tickets en toegankelijke haltes en stations haalt mensen uit hun auto. Het is dé remedie om de CO²-uitstoot van onze mobiliteitssysteem te doen dalen. Openbaar vervoer is ook essentieel in de strijd tegen vervoersarmoede. Openbaar vervoersmaatschappijen hebben daarom meer werkingsmiddelen nodig en er moet werk gemaakt worden van een ticket en abonnement waarmee je bus, trein, tram, metro en vervoer op maat kan combineren.
Pak renovaties van woningen collectief aan
Heel wat woningen zijn verouderd en worden verwarmd op gas of stookolie. Met alleen premies en leningen gaan we er niet in slagen om in 2050 klimaatneutraal te wonen. Er is daarom een collectieve aanpak nodig waarbij renovaties op wijkniveau worden uitgevoerd. Huiseigenaars moeten niet alles zelf uitzoeken, dat doet een renovatiecoach voor hen. Met zo’n aanpak kunnen ook kosten voor materiaal en werkuren worden gedrukt. Collectieve renovaties in kwetsbare buurten met extra financiële ondersteuning voor de gezinnen zorgen voor dubbele winst: minder CO² en een lagere energiefactuur voor mensen met een kleine portemonnee.
Maak elektrische deelwagens en deelbakfietsen toegankelijk voor iedereen
Klimaatbewuste middenklassers in steden maken steeds meer gebruik van deelmobiliteit. Landelijk gebied en sociale woonwijken blijven echter onontgonnen terrein. Elektrische deelwagens en deelbakfietsen kunnen echter ook daar een klimaatvriendelijk alternatief zijn voor de privé-wagen. Als dit leidt tot minder wagens, komt er meer ruimte voor groen, water en ontmoeting. Er is daarom een extra ‘push’ voor meer deelmobiliteit nodig met opstartsubsidies, sociale tarieven en lagere instapkosten.
Laat burgers rechtstreeks participeren in windenergieprojecten
Burgerenergiecoöperaties kunnen de energietransitie democratisch en sociaal rechtvaardig maken. In coöperaties hebben burgers als aandeelhouders een belangrijke stem. De energiecrisis heeft daarnaast aangetoond dat ‘burgerstroom’ uit coöperatieve windmolens wordt geleverd aan een stabiele en betaalbare prijs. Omdat coöperaties echter te weinig projecten kunnen opstarten moesten ze een klantenstop afkondigen. Door bij wet vast te leggen dat bij elk windmolenproject op land tot 50 % burgerparticipatie mogelijk moet zijn krijgen coöperaties meer mogelijkheden. Dat biedt perspectieven om ook huishoudens met minder middelen van groene burgerstroom te voorzien. En het draagvlak bij de lokale gemeenschap voor windmolens wordt versterkt.
Maak vliegen duurder
Vliegtickets worden amper belast. Onrechtvaardig als je weet dat er heel wat mensen niet de middelen hebben om vliegreizen te maken en de CO²-uitstoot van vliegtuigen gigantisch hoog is. Daarom pleiten we ervoor om de bestaande vliegtaks te verhogen en op Europees niveau werk te maken van BTW op vliegtickets en een kerosinetaks. Verder moet onderzocht worden of in plaats van nationale vliegtaksen een Europese “frequent flyer tax” kan ingevoerd worden. Hiermee worden frequente vliegers extra belast en blijft de jaarlijkse gezinsreis met het vliegtuig betaalbaar.
Lees meer over onze voorstellen in ons verkiezingsmemorandum voor de Vlaamse en federale verkiezingen