Resultaten enquête ‘buurtgevoel van Vlaanderen’
De afgelopen maanden peilde beweging.net Midden-Vlaanderen naar ‘het buurtgevoel van Vlaanderen’ via een online enquête. Meer dan 3 000 deelnemers – de meeste uit Oost-Vlaanderen – spraken zich uit over hun buurt. Dankzij hen hebben we een goed beeld gekregen van wat ze waarderen en appreciëren, maar ook van wat hen irriteert…
Maar liefst 94,3 % zegt graag in zijn of haar buurt te wonen. Dit toont ongetwijfeld het belang aan van een ‘goede’ buurt. 51,2 % van de ondervraagden neemt deel aan activiteiten die in de buurt worden georganiseerd, zoals een drink, buurtbarbecue, … . Meer dan de helft van de respondenten zegt ook nieuwe troeven in de buurt (wandelpaden, groen, recreatie) te hebben leren kennen.
Een veilig gevoel
Mensen die zich minder veilig voelen in hun buurt, blijken vooral alleenstaanden te zijn, en lager opgeleiden. Mensen in een appartement rapporteren opvallend meer onveiligheidsgevoelens; wie in een vrijstaande woning woont, voelt zich dan weer opvallend minder onveilig. Dat onveiligheidsgevoel blijkt veel sterker aanwezig in de steden, en veel minder op het platteland. Dit toont aan dat hoe en waar mensen wonen wel degelijk een grote invloed heeft op hoe men zich voelt!
We zorgen voor elkaar
Had corona invloed op onze relatie met de buren? Staken er meer ‘ergernissen’ de kop op? Slechts 16,1 % van de respondenten geeft aan van wel. Zij stoorden zich vooral aan overlast door de buren, het verkeer, zwerfvuil, parkeerproblemen en slecht onderhouden fiets- of voetpaden. Maar het is ook zo dat 19,8 % van de respondenten aangeeft geen overlast te hebben.
Er is alvast meer solidariteit ontstaan sinds de pandemie. Oudere mensen melden dit duidelijk meer dan jongere mensen. Dit kan erop wijzen dat familie of buren voor hen ‘zorg’ hebben gedragen, bv. door eens boodschappen te doen.
Meer info, grafieken en cijfers op: www.buurtgevoelvanvlaanderen.be