Opinie Door Elke Verdoodt (directeur Felies VZW, organisator van kinderopvang) en Sandra Rosvelds (voorzitter Felies VZW en directeur onderzoek & ontwikkeling beweging.net)
Het publiceren van inspectieverslagen, een andere aanpak van de zorginspectie, strenger optreden tegen de cowboys in de sector en een audit van de processen binnen het agentschap Opgroeien zullen er niet voor zorgen dat situaties zoals deze bij ’t Sloeberhuisje niet meer gebeuren.
Verschillende regeringen na elkaar hebben geprobeerd om met zo weinig mogelijk extra middelen zoveel mogelijk kinderopvangplaatsen te creëren en dat beleid loopt nu faliekant af.
Waar een onthaalouder voor 2014 nog 4 kindjes gemiddeld mocht opvangen, zijn dat er nu 8. Waar er in de gesubsidieerde kinderdagverblijven een vast personeelskader was met 1 kinderbegeleider per 6,5 kindjes worden er nu tot 9 kinderen per kinderbegeleider opgevangen. Het beleid was er op gericht om zo snel mogelijk zoveel mogelijk plaatsjes te creëren. De nood aan opvang is groot, de budgetten zijn niet gevolgd en het Vlaamse beleid heeft goedkope oplossingen gezocht. Het inkomen van heel wat kinderbegeleiders is afhankelijk van het aantal kindjes dat ze opvangen en de lonen en vergoedingen in de sector liggen laag. Onthaalouders en zelfstandige kinderbegeleiders kloppen weken van 50 werkuren en meer. Als we niets aan deze situatie veranderen, dan zal handhaving niet volstaan om goede kinderopvang te kunnen garanderen.
Voor die handhaving moeten een 20 tal zorginspecteurs zorgen die meer dan 6000 kinderopvanglocaties moeten inspecteren. Veel te weinig om een grondige inspectie van elke locatie te garanderen.
Transparantie is goed, publicatie van de verslagen van de zorginspectie biedt belangrijke informatie aan ouders. Maar hoe gaan we bepalen wie er naar de voorzieningen mag gaan met een goed verslag en wie er terecht moet in de voorzieningen van mindere kwaliteit? Wat ga je doen als het lokaal loket van jouw gemeente je laat weten dat de enige voorziening waar jij terecht kan er een is met een aantal tekorten? Gaan sociaal sterkere ouders er niet voor zorgen dat zij in de voorzieningen met de beste ‘Tripadvisor’ ranking terecht kunnen? Pech voor de rest?
De minister wil dat kinderopvang zich laat omringen door lokale netwerken, maar hoe doet een zelfstandige onthaalouder die al meer dan 50 uur per week aan de slag is dat?
De meeste kinderbegeleiders en verantwoordelijken in de kinderopvangsector doen prachtig werk en hebben echt met hun hart voor hun job gekozen. Het is aan de samenleving om het voor hen mogelijk te maken om hun job echt goed te kunnen uitvoeren. Dat doe je door te investeren. Door kinderopvang allemaal op een zelfde manier en voldoende te financieren. Door budget te voorzien om meer begeleiders in te zetten op de werkvloer zodat ze voor minder kindjes tegelijk moeten zorgen. Door opleiding tijdens de werkuren mogelijk te maken. Door goede opleidingstrajecten te voorzien. Door ervoor te zorgen dat kinderbegeleiders er nooit alleen voor staan maar op een stevige ondersteuning en begeleiding kunnen rekenen.
Een zorgzame samenleving zorgt goed voor haar kinderen. Niet alleen met woorden, maar ook met daden en het nodige geld.
Elke Verdoodt
Directeur Felies VZW, organisator van kinderopvang
Sandra Rosvelds
Voorzitter Felies VZW en Directeur Onderzoek & Ontwikkeling beweging.net