Op 18 maart zal de PFOS-commissie haar werkzaamheden afronden en een rapport overmaken aan de Vlaamse regering. Nu al is duidelijk dat een transparanter en steviger milieubeleid de impact van de vervuiling had kunnen beperken. Daarom schreef een coalitie van milieu-, gezondheids- en gezinsorganisaties de gezamenlijke visietekst ‘Gezondheid en milieu voorop’. Ook beweging.net en CM ondertekenden de tekst.
Met 28 concrete aanbevelingen op beleidsmatig, juridisch en bestuurlijk vlak willen de initiatiefnemers de Vlaamse regering ertoe aanzetten haar rol als beschermer van de volksgezondheid en het leefmilieu sterker op te nemen.
Van sterkere overheidsdiensten tot duidelijke informatie voor de bevolking
Ook binnen ons netwerk kregen we de afgelopen maanden vragen van bezorgde burgers en vrijwilligers over PFOS. Toen de kwestie publieke aandacht kreeg was immers onduidelijk op welke schaal de vervuiling had plaatsgevonden en wat de impact was op de gezondheid van omwonenden. Om dit in de toekomst te vermijden is het van belang de overheidsdiensten die instaan voor de normering en handhaving van milieuwetgeving te versterken. Dat is de voorbije jaren onvoldoende gebeurd. Dit is meteen ook de eerste aanbeveling van de campagne. Wanneer een vervuiling wordt vastgesteld heeft de bevolking bovendien recht op correcte informatie. Dat er een onderzoekscommissie nodig is om alle relevante info boven te spitten is een jammere zaak.
Met een aantal andere aanbevelingen willen de ondertekenende organisaties ook vermijden dat er in de toekomst nog nieuwe schadelijke stoffen hun intrede doen in de industrie. Zo zouden chemische stoffen pas verkocht mogen worden als op Europees niveau goedkeuring wordt verleend, zoals dat vandaag ook voor geneesmiddelen gebeurt.
Lees meer over de andere aanbevelingen en teken de petitie via www.gezondheidenmilieuvoorop.be.