kies regio:

Speelvogels

Een voorzomertje. Ook ik verhuis mijn werktafel naar buiten, op mijn stadsterras twee hoog, wat lichte muziek op de achtergrond. En toch mis ik iets in dit zomers tafereeltje. Ik mis de kinderen. Ook al wonen er verschillende in mijn straat, ik hoor ze niet spelen, lachen, roepen, huilen. Waar zijn ze, de speelvogels?

20140401 speelvogels bruegel

Ik herinner mij mijn kindertijd, toen ik samen met de kinderen uit de buurt 's maandags ging spelen bij Nadine, en 's dinsdag bij Marc en dan weer allemaal bij ons thuis. We moesten niet sms'en om af te spreken, al fietsend door de straat hoorden we waar het volle bak was. Tijdens de vakanties konden we elke dag wel ergens buiten spelen, rondhangen, eigen regels verzinnen, op ontdekkingstocht gaan, verhalen naspelen.

Jammer genoeg hebben kinderen nu minder plaats dan tien, twintig, dertig jaar geleden. In nieuwe woonzones vergeet men te vaak voldoende plaats te voorzien voor kinderen. Hier en daar plant men soms wel speelreservaatjes, maar vergeet men dan de weg ernaartoe ook kindvriendelijk te maken.

Kinderen maken deel uit van onze samenleving en horen daar dan ook een volwaardige plaats in te krijgen. Ze zouden letterlijk in het centrum van onze samenleving moeten kunnen vertoeven, spelen, rondhangen. Hoog tijd om straat en buurt terug open te stellen voor iedereen, niet enkel voor koning auto. De straten zouden weer verblijfs-, speel- en ontmoetingsruimte moeten worden. Pleinen moeten meer zijn dan alleen parkings en in bossen en parken moet er vrij kunnen worden gespeeld. Kortom: kinderen moeten de ruimte krijgen om volop jong te mogen zijn en zo te leren.

Verschillende steden verplichten bouwpromotoren die appartementsgebouwen zetten voor elk appartement een parkeerplaats te voorzien. Waarom zouden zij bij elke toekenning van een bouwvergunning ook geen extra buitenspeelruimte verplicht voorzien? Buiten leer je sociale vaardigheden door te verkennen en situaties na te spelen. Buiten worden kinderen verbonden met elkaar en wordt de basis geboren voor sociaal, solidair en verdraagzaam handelen.

Carien Neven
Secretaris ACW-Limburg

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV