kies regio:

Vervuilde lucht binnenshuis

Opleiding tot luchtconsulent

Steeds meer mensen lijden aan astma of allergieën. Een gevolg van fijn stof en hoge luchtvochtigheid. Ook binnen in huis kan vervuilde lucht onze gezondheid beïnvloeden. Beweging.net Limburg organiseert daarom een opleiding tot luchtconsulent. Dit zijn vrijwilligers die bij mensen thuis de luchtkwaliteit gaan bevragen en advies geven hoe die te verbeteren.

20170207 jens

85% van onze tijd brengen we binnen door. De lucht is er niet altijd even gezond. Meestal beseffen we niet dat de lucht binnenshuis vervuild kan zijn en hebben we geen benul van de mogelijke gezondheidskwaaltjes die erdoor worden veroorzaakt. Nochtans kunnen die kwaaltjes vermeden worden. Beweging.net wil mensen bewust maken van en informeren over het belang van gezonde lucht binnenshuis.

“Hoe?”, vroegen we aan projectmedewerker Jens Vaes van beweging.net.

Jens: “In de komende 18 maanden testen we een nieuw concept uit in twee pilootregio’s. Voor Limburg zoeken we hiervoor 20 vrijwilligers, die bereid zijn om twee praktische opleidingssessies te volgen. Nadien doen ze 10 huisbezoeken bij familie, vrienden en/of buurtbewoners om daar, samen met de bewoners, het gesprek aan te gaan rond het binnenmilieu. De luchtconsulenten vullen een checklist in die het binnenhuismilieu in kaart brengt en geven advies op maat. Hiermee maken de bewoners en de luchtconsulent een plan op om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zes maanden na dit bezoek (en idealiter ook na een jaar) komt de luchtconsulent opnieuw langs en wordt de luchtkwaliteit terug bekeken.”

Hoe zit die opleiding in elkaar?

Jens: “Vrijwilligers die zich aanmelden, worden opgeleid tot luchtconsulent. Ze leren hoe een ongezond binnenhuismilieu te herkennen, te verbeteren en hoe goed advies te verlenen. Ze kunnen zelf kiezen welke 10 gezinnen ze wensen te bezoeken en wanneer.”

Zie jij jezelf als luchtconsulent?

Contacteer dan Jens en hou alvast de volgende data vrij voor de opleiding in Limburg:

zaterdag 18 maart van 10:00 tot 13:00
dinsdag 21 maart van 18:30 tot 21:30

De opleidingen zullen doorgaan in het vergadercentrum van beweging.net, tegenover het station, Mgr. Broekxplein 6 in Hasselt.

En daarna?

Jens: “Daarna evalueren we. Is de methodiek van het huisbezoek de goede manier om mensen te sensibiliseren rond gezonde lucht binnenshuis? Kan deze aanpak verder worden uitgerold voor heel Vlaanderen? Wat kan er beter?”

Op zoek naar 20 luchtconsulenten

Wil je meer weten over dit project? Ben je de geknipte persoon om luchtconsulent te worden? Contacteer Jens Vaes, projectcoördinator Limburg, , 0496 69 40 89

'Luchtconsulenten voor gezonde lucht’ is een innovatief pilootproject van beweging.net, i.s.m. de Vlaamse Overheid, het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s, met als doel de luchtkwaliteit bij mensen thuis te verbeteren. Het project werd goedgekeurd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid vanaf 1 december 2016.

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV