Breng een gratis bezoek aan deze projecten
Duurzaam wonen, wat betekent dat eigenlijk? Zonnepanelen op het dak? Maximaal isoleren? Een groendak en geveltuintje aanleggen? Een zonneboiler plaatsen? … Om daar een beetje wijzer in te worden, stellen we u een aantal projecten voor die u in de week van 17 tot 23 maart gratis kunt bezoeken.
DE NIEUWE DOKKEN
In het noorden van Gent, als deel van de veranderende buurt de Oude Dokken, rijst een groot en duurzaam woonproject: De Nieuwe Dokken. Een ecologische buurt met ongeveer 400 appartementen en huizen, gezellige parken, een schoolgebouw en kantoorruimtes voor ondernemers. Met dank aan projecten als Het Stroompunt en de aanpak rond mobiliteit scoort De Nieuwe Dokken heel goed op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent.
Adres: Haddok, Handelsdokkaai (aan de Bataviabrug), Gent
Bezoek op zondag 17 maart om 14 uur.
WARMTEPROJECT POTUIT
Potuit is het eerste coöperatieve warmtenet in Vlaanderen dat vertrekt vanuit een BEO-veld.Voor burgerenergiecoöperatie Energent is Potuit het eerste warmteproject in uitvoering: voor 50 wooneenheden wordt er verwarming en koeling voorzien vanuit het centrale energielokaal door middel van 80 grondboringen en 300 kW opgesteld warmtepompvermogen. Tijdens het bezoek krijg je de kans om meer te weten te komen over de aanleg van de boringen, de uitvoering van het distributienet, het energielokaal en zelfs de inkoppeling in een appartement.
Adres: Antwerpsesteenweg 528, 9040 Gent (Sint-Amandsberg)
Bezoek op maandag 18 maart om 13 uur. Niet geschikt voor minder-mobiele personen.
TINTELIJN
Tintelijn is een coöperatief en ecologisch schildersbedrijf uit St-Amandsberg (Gent).
Het is een aannemersbedrijf dat schildert, pleistert, schrijnwerken uitvoert, linoleum plaatst,… bij mensen thuis. Daarnaast is er een verfwinkel voor doe-het-zelvers en professionals én een uitgebreide webshop. Als ecologische pionier promoten ze duurzame materialen zoals natuurverf, linoleum, kalk, leemverf, leem, behang, parket, isolatie…
Adres: Adolf Baeyensstraat 216, 9040 Gent
Bezoek op donderdag 21 maart om 14 uur
VELT-workshop ‘Kleine stadstuin, grote kansen’
In deze lezing doe je heel wat inspiratie op over de mogelijkheden van inrichting van een kleine stadstuin. Je leert er onder andere welke (eetbare) boom past in een kleine stadstuin, hoe je schaduw creëert om de hete dagen door te komen en op welke manier je waterelementen kan opnemen in je tuin. Je vertrekt naar huis met een heleboel ideeën op zak om van je tuin een biodivers paradijs te maken!
We starten met een bezoek aan de heraangelegde Zandberg (zijstraat van Hoogpoort in Gent) vlakbij.
Zaterdag 23 maart om 14.00 uur
COHOUSING BIJGAARDEHOF
De Malmarsite aan het Bijgaardepark in Sint-Amandsberg in Gent werd omgevormd tot drie grote collectieve woonprojecten. Binnen de muren van de voormalige fabriek bevinden zich 59 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. Drie woongroepen hebben het project vorm gegeven samen met een architectenbureau en het stadsontwikkelingsbedrijf. (erratum: de foto in B.magazine is niet het Bijgaardehof, maar de Boscabanne in Laarne, waarvoor onze excuses)
Adres: Eliane Vogel-Polskypad 2, 9000 Gent
Bezoek op woensdag 20 maart om 14 uur
FAUNAHUIS NATUURPUNT
Vlakbij het natuurgebied het Burreken te Brakel kocht Natuurpunt enkele bospercelen met onder meer een verlaten woning. Door de uitzonderlijke ligging van het gebouw, aan de rand van een natuur- en landschapsreservaat, wilde de natuurvereniging het een bijzondere bestemming geven door het om te bouwen tot een ‘faunahuis’. Alle methoden en voorzieningen, die in gebouwen (kunnen) worden toegepast om dieren en planten aan te trekken en een gebouw ecologisch-landschappelijk in te passen, worden getoond.
Adres: Perreveld 5, 9660 Brakel
Bezoek op zaterdag 23 maart om 14 uur
MOBIELE ZORGWONING GOED
‘Zorgwonen’ gebeurt in een mobiele zorgwoning. Dit is een aparte woning die je in je tuin kan plaatsen naast je eigen woning. De persoon die in de zorgwoning verblijft wordt in huiselijk verband opgevangen door de familieleden of mantelzorger die de zorgwoning hebben aangevraagd. Het gemak van een mobiele zorgwoning is dat de hulpbehoevende dicht bij zijn of haar familieleden woont, maar toch met de nodige privacy. Dat is voor beiden een heel aangename woonsituatie.
Adres: Deinzestraat 156, 9700 Oudenaarde
Bezoek op maandag 18 maart om 14 uur
DE MOEIAKKER EN VILLA MOEIE
Bezoek aan de biologische zelfoogstboerderij De Moeiakker waar Mauri Boute ons zal rondleiden. Nadien zijn we welkom in Villa Moeie, een duurzaam project van assistentiewoningen in een villapark.
Bezoek op woensdag 20 maart om 14 uur
Adres: Moeie 49 in Eeklo