Skip to content

Golfbrekers gezocht: eenzaamheid

Golfbrekers gezocht

Eenzaamheid doorbreken we samenGolfbrekers_tegen_eenzaamheid.pdf

  1. We nemen meer mensen mee in het digitale verhaal
    De “kunners” ondersteunen “digitaal onkundigen” en “twijfelaars”. Buddy’s (één tot één contact) helpen concreet om de theorie toe te passen. Het digitale verhaal en het digitaal samenkomen worden na corona zonder twijfel verdergezet. Daarom zorgen we ervoor dat velen nu mee zijn. Voor minder mobiele mensen kan “digitaal samenkomen” een hulpmiddel zijn om toch “aanwezig” te zijn en isolement te doorbreken. Als iedereen mee is, kunnen we de digitale voordelen voluit omarmen!
  2. We voeren meer campagne rond geestelijke gezondheidszorg en psychisch welbevinden.
    We gebruiken onze eigen kanalen maximaal: Visie, nieuwsbrieven, facebook, ….Het onderwerp wordt breed uitgedragen over alle partnerorganisaties heen. Het is aanwezig in de basisvorming voor vrijwilligers en beroepskrachten. We doen het laagdrempelig, concreet èn vooral: we houden vol! Psychisch welbevinden is een onderwerp dat nooit naar de zijkant mag verschoven worden.
  3. Luisteren is actief graag zien
    We zijn al goed in actie voeren en oplossingen zoeken. We trainen ons vanaf nu veel meer in stilstaan en echt luisteren naar elkaar. Dat worden nieuwe aandachtspunten. Oplossingen zoeken we altijd “samen” en is altijd de tweede stap. “Luisteren”, zonder op te lossen, is altijd de eerste stap.

  4. We soigneren onze vrijwilligers
    Ze zijn onbetaalbaar en onmisbaar als golfbrekers. We herwaarderen de kleine initiatieven. We plaatsen de vrijwilligers en hun initiatieven in de kijker. En we denken ook na over de impact van acties en ideeën voor die vrijwilligers. Lange en veelvuldige telefoon- gesprekken, naar mensen die het broodnodig hebben, zijn financiële kosten voor vrijwilligers.  Hoe kunnen we zo veel mogelijk drempels wegwerken?

  5. We zijn een beweging en zelf bron van verandering.
    Wat we goed doen, doen we goed verder. Maar we zoeken ook voortdurend naar nieuwe handvaten. We maken nieuwe verbindingen tussen mensen. (matchmakers) We geven elkaar feedback en we doen iets met die feedback.
  6. Zelfzorg is een positief werkwoord 
    “Verken” jezelf. Wat zijn je eigen behoeften? Wat voelt goed? Wie of wat mis je? Durf je eigen eenzaamheid verkennen. Durf ook twijfelen…. Als je goed voor jezelf zorgt, sta je steviger in je schoenen en kan je veel beter zorg dragen voor anderen en anderen mee-dragen.

  7. We oefenen in het lezen en begrijpen van symptomen
    Eenzaamheid en psychisch onbehagen, kennen heel veel symptomen. (futloos, verlies van eetlust, onrust, pijn, niet-reageren, …..)We zijn attent voor die symptomen. We zijn alert voor tegenstrijdige reacties: “Ja-ja, met mij is alles goed” – terwijl de symptomen een ander verhaal vertellen. We durven doorverwijzen naar professionele hulp indien dat nodig is.

  8. We investeren mee in buurtgerichte zorg
    We voeren mee campagne. We zoeken mee naar vrijwilligers en partners. Wijkgezondheidscentra, buurtgerichte zorg, onze lokale afdelingen, hebben meer slaagkansen om verdoken een-zaamheid op te sporen. Zij hebben mensen en middelen om sociale eenzaamheid te doorbreken. We zetten actief mee in op eerste lijn gezond- heidszorg.
  9. We zijn alert voor de vele valkuilen
    Alleen zijn ≠ eenzaamheid. Iedere mens heeft nood aan contact, maar de veelheid van contacten die iemand nodig heeft, verschilt heel erg. Een groep ≠ hèt medicijn tegen eenzaamheid.Niet iedereen voelt zich als een vis in het water in een groepsgebeuren. Iedereen heeft nood om zich nuttig te voelen en bijdragen te leveren, maar die bijdragen zijn ongelooflijk divers.
  10. We herwaarderen het medicijn tijdHoe corrigeren we, met alle partnerorganisaties samen, de balans die doorgeslagen is naar kwantiteit, techniciteit, dossiers, meten, cijfers, doelgerichtheid…? Zorg is een ‘investering’ in mensen, een ‘investering’ in warme menselijke contacten. We blijven waken! Met alle partners samen!

 

Wil je het panelgesprek van 13 februari 2021 opnieuw bekijken?

Dat kan via deze link: https://vimeo.com/511417330/d76e7cb06b

  • Liese Bruyninckx (Samana)
  • Brenda Anyango (Psychologe)
  • Sylvia Hubar (WGC De Ridderbuurt Leuven)
  • Evelien Moors (studiedienst Beweging.net)

 

 

 

Deel dit bericht:

Back To Top