kies regio:

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

SAMEN VOOR EEN SOCIAAL RECHTVAARDIGE
EN ECOLOGISCH DUURZAME GEMEENTEUITDAGINGEN

Langetermijnvisie

De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Geen ver-van-mijn-bed-show. Gemeentelijk beleid is direct zichtbaar en voelbaar. Elke beleidsploeg moet aan het begin van de bestuursperiode bepalen wat ze gaat doen. Dat betekent keuzes maken, keuzes die het liefst passen in een langetermijnvisie en binnen de budgettaire mogelijkheden. Die langetermijnvisie kan nogal verschillen van partij tot partij. Voor beweging.net is ze duidelijk : elke gemeente moet resoluut gaan voor een sociaal rechtvaardige en een ecologisch duurzame samenleving.

Daarmee schakelen we ons mee in in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Eind 2016 heeft de VN 17 doelstellingen geformuleerd om van de wereld een betere plek te maken. Zij vormen voortaan de leidraad voor elke overheid om zijn beleid op af te stemmen. In de fiches geven we aan hoe de voorstellen van beweging.net hier aan bijdragen.

alle SDGsSustainable Development Goals (SDGs)

Het brede plaatje

Elke verkiezing opnieuw presenteren verschillende middenveldorganisaties hun visie en voorstellen voor de volgende bestuursploeg. De fietsersbond presenteert voorstellen rond het fietsbeleid, de milieubeweging rond natuur en klimaat, de kinderrechtencommissaris pleit voor gezinsvriendelijke gemeenten en de vrouwenbewegingen voor vrouwvriendelijke gemeenten.

En beweging.net ? Wij presenteren graag een geheel, het brede plaatje. We zijn geen één-thema-organisatie, maar juist een van de weinige organisaties die het brede plaatje ziet . We streven vooruitgang na voor iedereen en zorgen er met onze voorstellen voor dat er rekening wordt gehouden met kwetsbare mensen. Daar waar mogelijk zoeken we een win- win met slimme combinaties.

Gemeentelijke prioriteiten worden lokaal bepaald

Welke voorstellen hier het best aan tegemoet komen, ligt in elke gemeente anders. Elke lokale afdeling van beweging.net maakt zelf een selectie op basis van de lokale noden en uitdagingen. De fiches kunnen daarbij helpen. Ze geven de visie van beweging.net op het lokaal beleid weer en kunnen dienen ter inspiratie voor lokale afdelingen.

Ook op www.iedereenburgemeester.be vind je interessante ideeën. Uiteraard mag iedereen deze fiches gebruiken. Daarom zetten we ze online. Onze voorstellen kunnen rekenen op een breed draagvlak. Dat is goed om weten voor lokale mandatarissen.

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV