Skip to content

Helikopter – De middenveldmakers van morgen

Binnen het middenveld is er nood aan jonge stemmen met visie, kennis en connecties. Daarom is er Helikopter: een tweejarig traject voor young potentials uit het netwerk van beweging.net en de partnerorganisaties. Jongeren leren er hoe besluitvorming écht werkt en bouwen tegelijk aan een sterk netwerk.

Vijftien jonge talenten uit het netwerk van beweging.net volgen momenteel dit tweejarig traject, met ongeveer één vormingssessie om de twee maanden. Ze werden afgevaardigd door hun organisatie en krijgen via Helikopter de kans om hun blik te verruimen, inhoudelijk te groeien en bruggen te bouwen. Op het programma staan sessies over de denkkaders van beweging.net, effectief lobbyen, netwerken op recepties, communicatie én bezoeken aan boeiende plekken zoals het kabinet van minister Crevits en het Rekenhof.

Een van de deelnemers is Kaat Wouters (29), inhoudelijk coördinator bij OKRA.

Hoe zou je je job zelf omschrijven bij OKRA?

“Ik zit in het managementteam van OKRA. Als inhoudelijk coördinator ben ik verantwoordelijk voor zowel de cel basiswerking als de cel belangenbehartiging. In een notendop omschrijf ik mijn werk vaak als: ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar job goed kan doen. Dat is in essentie haar job goed kan doen. Dat is in essentie wat ik probeer te doen.”

Waarom nam je deel aan het Helikoptertraject?

“Ik werd gevraagd door de directeur van OKRA omdat zij vond dat dit traject goed bij mij zou aansluiten. Ik vind het interessant om bezig te zijn met de grotere kaders van onze rol als middenveld. Ik interesseer me erg voor beleid en politiek, en hoop via dit traject beter te begrijpen hoe beleid in de praktijk werkt.”

“Ik doe inzichten op en kom op plekken waar ik anders niet zou geraken.”

Hoe ervaar je het traject tot nu toe?

“Ik zie het als een kans om een netwerk op te bouwen met mensen die ik over twintig jaar nog ga tegenkomen. Om op plekken te komen waar ik anders nooit zou geraken, en om nieuwe inzichten op te doen die ik in geen enkel boek kan lezen.”

Wat heb je tot nu toe bijgeleerd?

“Al een paar dingen. Tijdens het gesprek met de kabinetschef van Crevits werd duidelijk dat het belangrijk is om regelmatig met positieve voorstellen naar een kabinet te stappen. Dat werkt beter dan problemen aankaarten, omdat kabinetten daar makkelijker op kunnen inspelen. Ook de netwerkreceptie was verrijkend: hoewel we allemaal nog jong zijn, konden we nu al connecties leggen binnen onze netwerken. Een heel interessante en waardevolle ervaring. Voor structurele veranderingen is het belangrijk je blik te verruimen”

Waarom is het belangrijk dat jongeren zich met beleid bezighouden?

“Jonge mensen worden — net als ouderen trouwens — soms niet meteen serieus genomen. Maar voor structurele veranderingen is het belangrijk om je blik te verruimen. We zijn allemaal oplossingsgericht en als je beleid mee vorm kunt geven, kun je echt verschil maken.”

Voor structurele veranderingen is het belangrijk je blik te verruimen.

Wat staat er nog op het programma?

Binnen het Helikopter-traject staan nog heel wat boeiende activiteiten gepland, zoals een bespreking van de congresteksten voor het congres op 31 januari 2026, een mediatraining met oud-VRT-journalist Chris De Nijs en een bezoek aan het Rekenhof. Op donderdag 20 en vrijdag 21 november nemen de young potentials ook deel aan de ID-dagen. Meer info: www.iddagen.be

 

 

Meer weten

Deel dit bericht:

Back To Top