We schakelen steeds meer over op elektriciteit: denk aan elektrische wagens of warmtepompen. Daarom is het belangrijk om nu al stil te staan bij hoeveel én wanneer je stroom verbruikt. Heb je een digitale meter? Dan kan je via mijnfluvius.be eenvoudig nagaan wanneer je verbruik het hoogst is. Dat is handig in functie van het capaciteitstarief dat sinds 1 januari 2023 van kracht is.
Wat is het capaciteitstarief?
Een deel van de nettarieven op je elektriciteitsfactuur wordt sinds 2023 berekend op basis van je piekverbruik: hoe meer elektriciteit je tegelijk verbruikt, hoe meer je betaalt. Je verdeelt je verbruik dus beter over de dag, om zo het elektriciteitsnet minder te belasten. De digitale meter meet elk kwartier je gemiddeld verbruik – dat is het kwartiervermogen. Je piek voor die maand is het hoogste kwartiervermogen dat geregistreerd werd en bepaalt dus je capaciteitstarief. Eén moment van onoplettendheid met veel toestellen tegelijk aan, kan al een verschil maken. Heb je nog een analoge meter? Dan betaal je een vaste bijdrage en speelt je piekverbruik voorlopig geen rol.
Wat verbruiken je toestellen écht?
Wil je je piekverbruik verlagen, dan is inzicht in je toestellen cruciaal. Toestellen die op korte tijd veel energie verbruiken, gebruik je beter niet tegelijk. Door te meten hoeveel elk apparaat verbruikt, pak je niet alleen je pieken aan – je verlaagt ook je totaalverbruik. Haal bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact van apparaten die je niet constant gebruikt om sluimerverbruik te vermijden. Of misschien is het eindelijk tijd om die oude diepvries met een slecht energielabel te vervangen?
Je staat niet stil bij hoeveel alles verbruikt.
De energiebox: meten is weten
Beweging.net ontwikkelde een energiebox: een handige koffer met alles wat je nodig hebt om het verbruik van je toestellen te meten. Vera uit Alken (foto rechts) testte de energiebox al eens uit: “Het is heel gebruiksvriendelijk. De energiemeters zijn al ingesteld en gekoppeld aan de router en smartphone die in de box zitten. Je moet dus niets installeren en je kunt meteen aan de slag.” Op de bijgeleverde smartphone zie je via een app meteen alle meetresultaten. “Als je het niet zelf meet, sta je er ook niet bij stil hoeveel iets verbruikt”, zegt Vera. “Nu heb ik eindelijk een duidelijker beeld, vooral van de elektrische toestellen die ik dagelijks gebruik.”
Energieadvies aan huis
In Limburg ging Familiehulp nog een stap verder om het gebruik van de energiebox laagdrempeliger te maken. Ze stelden hun eigen energieboxen samen en zetten die in via de dienst Goed Wonen, die duurzame woonaanpassingen begeleidt. Met de box hebben ze een extra instrument in handen om hun klanten snel en makkelijk het energieverbruik te tonen en aanpassingen voor te stellen.
Je ontdekt ze in de vormingsbrochure op www.beweging.net/vorming