Staat de mens nog centraal?
In welke mate krijgt de mens nog een rol in ‘gezondheid en zorg’, ‘arbeidsmarkt en economie’, ‘landbouw, voeding en ecologie’? De Zomeruniversiteit focust elke dag op één domein van ‘People, Planet en Profit’.
Op het programma staan lezingen en panelgesprekken met academici, politici en het werkveld naar antwoorden voor beleid en praktijk.
Let op: gewijzigde locatie! Deze Zomeruniversiteit vindt plaats op de Demersite in Hasselt, de nieuwe thuisbasis van CM Limburg. Een frisse locatie om te ontdekken. (Adres: Herkenrodesingel 101)
Maandag 28 augustus (13.30-16.30u) – Landbouw, voeding en ecologie
Stikstof, droogte en wateroverlast, biodiversiteit, natuurherstel, vleesproductie- en consumptie, loon naar werk, … De uitdagingen voor landbouw en klimaat zijn immens. Een reden te meer om het humane niet te verliezen. Het gaat ten slotte om onze voeding, onze leefomgeving en waardig werk. Systeemveranderingen dringen zich op in ons landbouw- en voedingsmodel en dit binnen onze sociale en planetaire grenzen.
Hoe verzoenen we ecologische, sociale en economische noden? In welk mate zijn we nog verbonden met ons voedsel en onze leefomgeving? Hoe kunnen we evolueren van een gepolariseerd debat naar een constructief duurzaam ecosysteem in beleid en praktijk.
- Prof. Maïka De Keyzer, historica aan KU Leuven, auteur van het boek ‘Tot de bodem’, onderzoeker van welvaart, ongelijkheid, maatschappelijke veerkracht, commons en collectieve actie vanuit interdisciplinair en historisch oogpunt.
- Petra Tas, coördinator De Landgenoten cvso, een coöperatieve stichting die werkt aan toegang tot grond voor bioboeren.
- Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw.
Dinsdag 29 augustus (13.30-16.30u) – Economie en arbeidsmarkt
Flexi-jobs, economische migratie, precaire arbeidscontracten, … zijn toenemende trends op onze arbeidsmarkt. Hoewel de nood aan werknemers hoog is in deze tijden van arbeidsmarktkrapte, zijn de neveneffecten groot. Sociale rechten, waardig werk en onze sociale zekerheid worden door deze ontwikkelingen ondermijnd. Ontwikkelingen die lijnrecht tegenover duurzame arbeidsrelaties staan.
Evolueren we naar een samenleving waar arbeid ondergeschikt is aan marktwerking? Of blijven we investeren in jobs waar het menselijk kapitaal domineert? Jobs waar noden zoals gezond en kwalitatief werk, zekerheid, persoonlijke ontwikkeling en faire verloning de bovenhand nemen? Waarbij we ook inzetten op het stimuleren van kansen voor wie minder productief is in het gangbare arbeidscircuit? Hoe willen we de jobs van de toekomst vormgeven?
- Prof. Dr. Valeria Pulignano, professor in de sociologie van de arbeidsmarkt aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek aan de KULeuven
- Chris Serroyen, diensthoofd studiedienst ACV
- Koen Hendrix, directeur VKW Limburg en Expertisecentrum Familiebedrijven
Woensdag 30 augustus (13.30-16.30u) – Zorg en gezondheid
Zorg en het humane zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En toch, diverse ontwikkelingen overspoelen cliënt/ patiënt en zorgverlener. Jarenlange tekorten van arbeidskrachten dragen bij aan de uitholling van kwalitatieve zorg. Digitalisering, administratieve planlast, efficiëntiemanagement, deconventionering, … maken de gezondheidszorg complexer en minder toegankelijk.
Welke plaats krijgt zorg en gezondheid in onze samenleving? Hoe kunnen zorgorganisaties- en beleid evenwichtig blijven omgaan met de mens te midden van de noden en de demografische realiteit.
- Dr. Hans Van Dartel (NL), ethicus en verpleegkundige, voormalig universitair docent medische ethiek bij het Leids Universitair Medisch Centrum en huidig gastdocent aan het Radboud UMC.
- Nadia Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg.
- Nancy Bleys, voorzitter LSB², schepen in Lommel (OCMW).
Presentaties
Dag 1: Prof. Maïka De Keyzer & Petra Tas (Minister Jo Brouns gebruikte geen presentatie)
Dag 2: Prof. dr. Valeria Pulignano & Chris Serroyen (Koen Hendrix gebruikte geen presentatie)
Dag 3: Dr. Hans Van Dartel, Nadia Vananroye & Nancy Bleys
Fotoalbum
{flickr set=72177720310960234}
Herbekijk de Zomeruniversiteit
Dag 1 deel 1
Dag 1 deel 2
Dag 2 deel 1
Dag 2 deel 2
Dag 3 deel 1
Dag 3 deel 2