De huidige energie- en klimaatcrisis vragen om een broodnodige versnelling van de energietransitie. Hét moment om mensen massaal te engageren om over te schakelen op duurzame energiebronnen en slim verbruiken. Benutten we deze kansen voldoende? Krijgen we iedereen mee? Welke rol kunnen middenveldorganisaties en lokale besturen spelen in de realisatie naar een lokale Green Deal. Iedereen zoekt naar oplossingen om energiekosten te drukken.
Verschillende workshops geven een kijk op slimme toepassingen van hernieuwbare energievormen. Een panel van experten gaat in gesprek over de rol van middenveld en lokale besturen in de realisatie van de Green Deal.
Dinsdag 16 mei 2023
Programma:
17.15u: Onthaal met broodjes
17.45u: Workshops en activiteiten
– TECHville: leer hoe we de stad slimmer kunnen maken. Via tal van bijzonder innovatieve toepassingen leer je o.a. werken met zonnepanelen, slimme verkeerslichten, domotica,waterstof, windenergie en kinetische energie (start 17.45u – duur 90 min. – 30 p.)
– Smart Grid: (1) ontdek de werking van zonnepanelen en windmolens aan de hand van hands on oefeningen (start 18.15u – duur 60 min. – 16 p.)
– Algemene rondleiding T2 Campus (start 18.30u – duur 45 min. – 15 p.)
– Thor Park Site Tour: Samen met een gids verken je de innovatieve denkers en doeners op de site en ontdek je de boeiende geschiedenis van energie, innovatie en ondernemerschap (start 17.45u – duur 90 min. – 20 p.)
19.30u: Intro door Wim Dries (burgemeester Genk) en Luc Van Gorp (voorzitter LCM)
20.00u: Panelgesprek – Hoe realiseren we lokaal de Green Deal?
– Erwin De bruyn, Energiehuis Limburg & directeur Stebo
– Liesbeth Fransen, Schepen milieu Pelt
– Helena Gerard, senior onderzoekster bij EnergyVille/VITO
– Sam Apers, adviseur onderzoek en ontwikkeling beweging.net
– Philip Hilven, moderator
21.00u: Afsluiting door Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw) & Rik Bloemen (voorzitter beweging.net Limburg), aansluitend netwerkmoment met receptie
Hieronder enkele sfeerbeelden van de voorbereiding en de workshops:
{flickr set=72177720308335016}
Foto’s © Arne Aerts, Bart Bynens & Nele Driesen
Hieronder enkele sfeerbeelden van de sprekers, panelgesprek en receptie:
{flickr set=72177720308349184}
Foto’s © Mine Dalemans
Lees hier de boodschap van Rik Bloemen, voorzitter beweging.net Limburg
Locatie:
T2-campus, Thor Park 8040, Genk (Waterschei)
De T2-campus is een TECHtalenthub voor techniek en technologie met een innovatief opleidings- en activiteitenaanbod voor studenten, leerkrachten, werknemers, ondernemers en werkzoekenden. Trainers en trainees vinden elkaar in een innovatieve en inspirerende omgeving, waar SyntraPXL, VDAB en EducaThor nauwgezet samenwerken.
De T2-campus is gelegen op Thor Park, de voormalige mijnsite van Waterschei en één van de zeven steenkoolmijnen van het Kempens steenkoolbekken. De mijn was operationeel tussen 1924 en 1987, met een totale productie van 72 miljoen ton steenkool. Hiermee werden jaarlijks meer dan 200.000 huishoudes van energie voorzien en zorgde in de hoogdagen voor een tewerkstelling van meer dan 6.800 personen.
Thor Park bundelt zijn activiteiten rondom één centraal thema: ‘digging energy for the future’. Deze site brengt kennis en expertise in duurzame energietechnieken, technologie en innovatie samen.
Deelname is gratis, inschrijven verplicht!
Schrijf in via deze link