Skip to content

Te koop te huur te duur: Wat kan jij doen als vrijwilliger?

Beweging maken – wegen op samenleving en beleid – dat doen we ook vanuit lokale bewegingspunten. We geven je een aantal mogelijkheden om concreet aan de slag te gaan! 

 

 

Sensibiliseer iedereen in je buurt met het ophangen van de affiche.

Maak de slogan ‘Te Koop, Te Huur, Te Duur’ zichtbaar in jouw gemeente! 

Affiches aanvragen kan via westvlaanderen@beweging.net, maar kan je ook hieronder downloaden.

Praat in je organisatie over de woonsituatie in je eigen gemeente

In de Gemeentelijke Spiegel vind je een schat aan informatie. Haal de cijfers en statistieken erbij en toets je buikgevoel of ervaring af: waar liggen de pijnpunten én waar liggen mogelijkheden om op verder te werken. In de Gemeentelijke Spiegel vind je methodieken om het gesprek op gang te brengen.  Alle info over de gemeentelijke spiegel kan je hier en op de website van de gemeentelijke spiegel terugvinden. 

Gemeentelijke spiegel

Informeer bij het lokaal bestuur

Het lokaal bestuur beschikt over meerdere instrumenten die kunnen ingezet worden om de betaalbaarheid in de gemeente te verhogen. Worden deze voldoende gebruikt?  

Is er een lokaal woonbeleidsplan?

Bekijk het lokale woonbeleidsplan: hoe kwam dit tot stand, was er inspraak? Wat is eventueel tekort? Hoe zal geëvalueerd worden en kan je lokale netwerk daarbij betrokken worden? 

Ga op zoek naar medestanders!image005

Bepaal wat je veranderd wil zien en zoek naar medestanders. Organiseer een ronde tafel of panelgesprek met inleiding vanuit een duidelijke vaststelling en zoek naar oplossingen. 

  • Zijn er in jouw gemeente/stad voldoende sociale huurwoningen? Hoeveel? Waar zijn mogelijkheden? Wat belemmert en hoe kan dat overkomen worden?
  • Hoe staat het met het “bindend sociaal objectief” in de gemeente? Wat moet er gebeuren om dit te halen?
  • Hoe zit het met de leegstand in jouw gemeente? Een lokaal bestuur heeft bijvoorbeeld mogelijkheden om leegstaande woningen bv om te vormen tot noodwoningen: is daar oor naar?
  • Hoe gaat de gemeente om met renovatie van woningen van slechte kwaliteit? Wordt de staat van het gemeentelijk huurpatrimonium lokaal opgevolgd? Kunnen mensen (huurders én eigenaars) met vragen of klachten over een private huurwoning ergens terecht in jouw gemeente? Worden zij begeleid en ondersteund? Misschien is de tijd rijp voor de oprichting van een woonloket? 
  • Hoeveel uithuiszettingen zijn er in jouw gemeente? Hoe ondersteunt het OCMW de woonnood en wordt er lokaal voorzien in woonbegeleiding?  

Opvang vluchtelingen 

Zijn er in jouw gemeente vrijwilligersinitiatieven voor de opvang van vluchtelingen? Ga in gesprek en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. De meeste initiatieven werken met een buddysysteem. Beweging.net ondersteunt deze Omarmers. Misschien kun je lokaal aansluiten of zelf een initiatief starten. 

Deel dit bericht:

Back To Top