Skip to content

Waterrijk

Op 22 maart 2023, Wereldwaterdag, lanceerde beweging.net het project Water-Rijk. Een oproep om samen het hergebruik van regenwater te stimuleren.

We hoeven er geen doekjes om te winden. West-Vlaanderen kampt met een regenwaterprobleem. In periodes van lange droogte wordt een verbod op gebruik van leidingwater opgelegd voor zwembaden, autowassen enzovoort. Landbouwers mogen geen water meer uit waterlopen gebruiken om akkers te besproeien. Anderzijds: wanneer de hemelsluizen opengaan kunnen waterlopen en de bodem het vele water niet meer slikken en komen hele gebieden onder water te staan. Grote infrastructurele werken brengen oplossingen: wadi’s, overstromingsbekkens, systematische ontharding … Maar het is een werk van jaren en een opdracht voor overheden op alle beleidsniveau’s.

Iedereen kan bijdragen

Betekent dat dat burgers alleen maar lijdzaam moeten toezien? Beweging.net beantwoordt die vraag met een duidelijk neen. We kunnen allemaal ons steentje, in deze beter druppel, bijdragen.

Nele De Wachter: ‘Er loopt op vandaag nog teveel regenwater gewoon weg via onze riolen. Terwijl dat water perfect bruikbaar is voor het begieten van planten en tuinen, voor het wassen van auto’s of het aansluiten van toilet, wasmachine of douche. Niet iedereen heeft de kans om bij zijn woning een regenput te voorzien of zelfs een regenton te plaatsen. Daarom lanceerden we Water-Rijk. Vrijwilligers kunnen bij ons een gratis regenton krijgen, op voorwaarde dat die op een (semi-) openbare plek gezet wordt. Het is voor ons belangrijk dat iedereen het water kan gebruiken. Het zet passanten ook aan het denken over hoe ze zelf omgaan met regenwater. We denken onder andere aan begraafplaatsen, volkstuintjes, (kerk)pleintjes en garagecomplexen. Maar we rekenen vooral op creatieve ideeën van burgers zelf. Iedereen kan in zijn buurt wel een plekje bedenken waar zo’n ton van pas zou komen.’

Meer dan enkel een regenton

Maar het gaat verder. Acasus, kenniscentrum van de Provincie West-Vlaanderen, werkte een vorming uit rond het gebruik van regenwater en het levendig houden van je tuin en woning. Groepen die met de regentonnen aan de slag willen, kunnen eerst die vorming organiseren, zodat iedereen mee is in een breder verhaal.

Diksmuide pilootgemeente

Robin Dooms (beweging.net Diksmuide): ‘We waren meteen mee in het verhaal van Water-Rijk en het zoeken naar manieren om ook op kleine schaal iets te doen aan de wateroverlast. Daarmee zijn we in Diksmuide helaas erg bekend. De technische dienst van de stad was ook onmiddellijkbereid mee te werken en zocht mee naar een goede plek voor de regenton. Ze staat nu in het centrum op een heel zichtbare plek. Regenwater gebruiken heeft tal van voordelen. En het is gratis. Waarom zouden we het niet doen?’

Deel dit project:

Gerelateerde artikelen

Water-Rijk Aalbeke

Water-Rijk Aalbeke

Met het project Water-Rijk spoort beweging.net mensen aan om na te denken over hun waterverbruik en meer hemelwater te gebruiken. Regentonnen Heel concreet kunnen vrijwilligers bij beweging.net een grote regenton…

Lees meer
Jaarmagazine 2024

Jaarmagazine 2024

We zijn trots om het tweede jaarmagazine van beweging.net 'Ons net' aan jou voor te stellen. In het magazine brengen we 2023 en 2024 bij elkaar. Frisse interviews, een blik…

Lees meer
5 voorstellen voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

5 voorstellen voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

Op 3 december stappen beweging.net en al haar partners uit volle overtuiging mee in de klimaatmars door Brussel. De organisaties scharen zich achter één gezamenlijke boodschap.

Lees meer
Geef ons Ruimte

Geef ons Ruimte

Ruimte voor verenigingen, niet altijd even gemakkelijk te vinden.Het moeilijk vinden van een betaalbare vergaderruimte, grotere evenementenlocaties die te duur geworden zijn, te weinig opslagruimte… Vrijwilligers worden er vaak mee…

Lees meer
Back To Top