Skip to content

142 vluchtelingen vinden weg naar Limburgse zorgsector

142 vluchtelingen vinden weg naar Limburgse zorgsector

Positief resultaat voor Limburg in project ‘In de zorg – Uit de zorgen’

De voorbije drie jaar hebben 142 vluchtelingen de weg gevonden naar de Limburgse zorgsector. Via het Euregionaal project ‘In de zorg – Uit de zorgen’ werden deze vluchtelingen begeleid naar een baan of stageplek in de zorgsector.

Tom Vandeput, gedeputeeerde van Economie, en Dirk Van Laethem, projectmanager bij Familiehulp

Beweging.net Limburg als initiator

Het grensoverschrijdende project ‘In de zorg – Uit de Zorgen’ ontstond als een reactie op de vluchtelingencrisis van 2015. De grote instroom aan vluchtelingen leidde tot een beladen en gepolariseerd maatschappelijk debat.
Het was beweging.net Limburg die het initiatief nam om Familiehulp, ACV Limburg, het Limburgs Platform voor Mensen op de Vlucht en het Internationaal Comité samen te brengen en na te denken over een manier om in deze situatie vernieuwend aan de slag te gaan met steun van Europese en provinciale middelen.

Zo werd dit project mogelijk gemaakt door Interreg Euregio Maas-Rijn (EMR) V-A, de provincies Belgisch en Nederlands Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Naast de vier opgesomde Belgische projectpartners maken in Nederland Zuyderland, VluchtelingenWerk Zuid-Nederland en Zorg aan Zet en in Duitsland DRK gemeinnützige Rettungsdiensgesellschaft mbH Städtregion Aachen deel uit van dit euregionaal project.

Samen wilden de projectpartners onderzoeken hoe zij op een positieve manier konden bijdragen aan de maatschappelijke integratie van vluchtelingen en aan hun beeldvorming in onze samenleving. Carien Neven, secretaris beweging.net Limburg: “Verspreid over de hele euregio vonden in totaal 330 vluchtelingen uiteindelijk de weg naar een opleiding of job. Meer dan 400 zorgverleners werden bereikt met diverse sensibiliseringsacties en stelden zich uiteindelijk op als vrijwilliger, buddy en/of ambassadeur voor het project. In de provincie Limburg werden daarvan 142 vluchtelingen bereikt, terwijl 246 zorgverleners/vrijwilligers aan het project deelnamen.“

Steun van de provincie

Op 21 januari 2021 werd dit succesvolle project afgesloten. “Dankzij dit project vonden nieuwkomers makkelijker de weg naar de Limburgse arbeidsmarkt, terwijl onze zorgsector versterkt werd met waardevolle talenten. Een win-win dus, waar elke betrokken partij baat bij heeft. Daarom heeft het provinciebestuur met een subsidie van 200.000 euro mee haar schouders onder dit project gezet”, verduidelijkt Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie.

Ambitie

Het project wilde een antwoord bieden op de hoge instroom van vluchtelingen en dit vanuit één specifieke onderzoeksvraag: hoe kunnen we zorgorganisaties in staat stellen talenten van vluchtelingen op de arbeidsmarkt op te sporen en beter toe te leiden naar een job in de zorg? Een job vormt immers vaak de eerste cruciale stap in het integratieproces van vluchtelingen. Tegelijk zou dit ook de positieve beeldvorming van deze mensen in de samenleving kunnen bevorderen. Een laatste motivatie situeert zich in de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

“De zorgsector kampt al enkele jaren met een latent tekort aan verzorgden, verplegend en ander personeel. Door de vergrijzing stijgt deze nood de komende jaren spectaculair. De coronacrisis heeft deze urgentie nog wat scherper gesteld”, aldus Dirk Van Laethem, projectmanager bij Familiehulp.

Bereik

Nagenoeg 142 vluchtelingen stapten uiteindelijk in een opleidings-stagetraject. Een 10-tal vluchtelingen kon hierdoor al in de Limburgse zorg aan de slag. In de Euregio Maas-Rijn wist het project met deze aanpak 329 vluchtelingen te bereiken.

“Om dit alles mogelijk te maken was natuurlijk een nauwe samenwerking met vluchtelingenorganisaties essentieel. Zij zetten hun expertise rond de doelgroep en de netwerken in. Daarnaast werden we ook bijzonder ondersteund door onze Limburgse projectpartners (ACV, IC en LPV), maar ook vele andere organisaties zoals VDAB, beweging.net, Stebo, VDAB, Agentschap integratie & inburgering, basiseducatie, de gemeenten, enzovoort”, aldus Dirk Van Laethem van Familiehulp.

Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie: “Limburg heeft de ambitie om uit te groeien tot het zorglabo van de Euregio. We kunnen deze rol enkel maar vervullen als we ook beschikken over voldoende gekwalificeerde medewerkers. Onder invloed van de toenemende verzilvering van onze samenleving zal de vraag naar goede zorgmedewerkers enkel maar toenemen. Daarom mag geen enkele helpende hand verloren gaan. Elk Limburgs Talent moet én zal aangesproken worden. Dat is trouwens ook een van de uitgangspunten van het ontwikkelingsplan SALKturbo.”

Lees ook het artikel op p. 8 in Visie 2021 nr. 2

Ga naar de website van IDZ-UDZ

Deel dit bericht:

Back To Top