Van 1 naar 7 OverKophuizen in Limburg
De coronamaatregelen hebben een ingrijpende invloed op iedereen, zeer zeker ook op jongeren. Dat is een grote bekommernis van onze beweging en onze partnerorganisaties. We zijn zeer blij met het positieve nieuws dat er voor jongeren en jongvolwassenen 6 extra OverKophuizen in Limburg opgestart worden.
Een OverKophuis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden. Wanneer nodig kan ingezet worden op laagdrempelige ondersteuning en hulp voor jongeren die daar nood aan hebben. In een OverKophuis vinden jongeren een luisterend oor en professionele therapeutische hulp.
De komende maanden zullen er naast de 5 bestaande maar liefst 25 nieuwe OverKophuizen opstarten in Vlaanderen en Brussel. In Limburg is er al een OverKophuis in Genk. Dankzij deze uitbreiding komt er ook één in Beringen, Hasselt, Lommel, Peer, Pelt en Sint-Truiden.
OverKop werd opgericht door Rode Neuzen Dag bij DPG Media en het Rode Neuzen Fonds bij de Koning Boudewijnstichting. Eind vorig jaar besliste de Vlaamse Regering dat OverKop verankerd en uitgebreid moest worden. Zo willen minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Opgroeien een preventief antwoord bieden voor het mentale welzijn van jongeren.
“De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend nodig”, benadrukt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, “jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. De impact van de coronamaatregelen voor jongeren heeft dat nog extra scherp gesteld. Daarom wilden we op korte termijn een antwoord bieden op hun noden.”
Minister Beke is tevreden dat heel wat partners uit onder meer het jeugdwerk, de jeugdhulp, de geestelijke gezondheid en het onderwijs hierbij elkaar de hand reiken. De minister waardeert ook het sterke engagement van de lokale besturen.
Naast het bestaande OverKophuis in Genk, is het CAW de aanvrager voor de nieuwe OverKophuizen in Hasselt en Sint-Truiden, en werkt hiervoor samen met de lokale besturen, Arktos, Habbekrats en de brede jeugdhulp.
Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg: “OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Daarmee wordt er afgestapt van het hokjesdenken en kiezen we resoluut voor een intersectorale aanpak. Laagdrempelige jeugdhulp kort bij de jongeren is meer dan ooit nodig. Dat zagen we in de stijging met 40 % van het aantal vragen het afgelopen jaar bij JAC Limburg.”
Een derde regionale werking met een OverKophuis in Lommel, Peer, Pelt en Beringen wordt gecoördineerd door Arktos en door hen uitgevoerd samen met CAW en de lokale besturen. Gert Bortels, directeur Arktos Limburg: “De mix aan expertise wordt gebundeld in een krachtig OverKopnetwerk waar jongeren centraal staan. Vanuit elk OverKophuis wordt er intensief samengewerkt en kunnen partners hun engagement zelf bepalen. Zo willen we het taboe rond psychische problemen bij jongeren verder doorbreken en vanuit een warme zorg bijschakelen naar intensievere hulp als jongeren zelf aangeven dat ze dat nodig hebben.”
Lees meer uit Visie …