Toespraak van Dirk De fauw:
Dames en heren,
Beste vrienden van beweging.net,
Vooreerst wil ik jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar wensen. Dat het een jaar vol grote en kleine geluksmomenten mag zijn, een jaar vol vriendschap met een mooi evenwicht tussen tijd spenderen met zij die je dierbaar zijn en het bereiken van professionele doelen, in de allerbeste gezondheid en met een minimum aan zorgen.
Ik wens jullie ook een jaar waarin je, in welke organisatie je ook actief bent – en ik zal ze hier niet allemaal opnoemen, want ik zou er wel één kunnen vergeten -, veel voldoening krijgt van je inzet.
Ik besef ten volle dat het niet steeds makkelijk is. Nieuwe leden, nieuwe bestuursleden vinden is niet steeds makkelijk. De coronaperiode heeft er geen goed aan gedaan. Sommigen hebben zich genesteld voor de TV of een hobby gevonden waarin ze zich individueel of in kleine groep kunnen uitleven. En toch is het elkaar ontmoeten in onze samenleving van groot belang. Ontmoeten, in gesprek gaan, contacten leggen.
Het menselijk contact herstellen is van essentieel belang als wij in dit jaar ook op politiek vlak nog van betekenis willen zijn als beweging.net.
Aarzel dus niet om je gezicht te tonen, om het gesprek aan te gaan, om akkoord te gaan met correcte uitspraken, maar ook duidelijk aan te geven waarmee en waarom je het niet eens bent of wat je niet correct vindt. En denk samen na over oplossingen. Doe dit met je familie, vrienden, kennissen, buren, dorps- of stadsgenoten, maar ook met het middenveld, als partners voor ons, doe dit ook met onze mandatarissen.
Want geef toe, het wordt een bijzonder jaar.
Op 9 juni zijn er Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Dit wordt niet makkelijk. Er resten ons slechts een goede vier maanden om te zorgen dat het geen zwarte zondag wordt. Mandatarissen en kandidaten dank en veel succes.
Er zijn voor deze verkiezingen 10 aandachtspunten uitgewerkt door beweging.net die allemaal onze bijzondere aandacht vragen. Ik som er enkele op:
- Bouw 100.000 bijkomende sociale woningen tegen 2035.
- Verhoog de middelen voor het openbaar vervoer – De klachten over het nieuwe vervoersplan van De Lijn zijn terecht. Men wil meer met minder middelen.
- Voer in het secundair onderwijs de maximumfactuur in.
- Versterk de kinderopvang.
- Ga voor een rechtvaardige fiscale hervorming.
- Pak het renoveren collectief aan.
En nog een laatste…
- Voer de opkomstplicht terug in bij de lokale verkiezingen.
Het zal inderdaad op 13 oktober een grote uitdaging zijn om mensen naar de stembus te krijgen voor de lokale en provinciale verkiezingen, want IEDERS STEM TELT!!
13 oktober: een sprong in het onbekende. 131 jaar nadat de opkomstplicht werd ingevoerd, zullen de inwoners van Vlaanderen dit jaar niet verplicht naar de stembus moeten gaan voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen.
Toch blijft het even belangrijk of zelfs belangrijker dan ooit om alle inwoners te vertegenwoordigen. Ook zij die het nut van stemmen niet inzien, zij die denken dat hun stem niet uitmaakt, zij die niet geloven dat zij het verschil zullen maken. Want hoe meer mensen stemmen, hoe meer legitimiteit onze beslissingen krijgen.
Laat het dus onze opdracht zijn om mensen te motiveren om op 13 oktober hun stem te laten horen, ongeacht wat deze stem mag zijn.
Probeer te overtuigen zonder beïnvloeden, probeer te argumenteren zonder opdringen, probeer te luisteren zonder oordeel.
Voor die lokale verkiezingen is men in beweging.net volop bezig om fiches te maken over de meest uiteenlopende onderwerpen…
Het werk is nog niet afgerond, maar ik mocht wel al een pak fiches inkijken.
Ik moet zij die nu nog aan het schrijven zijn voor een lokaal programma voorstellen even op de rem te staan, want er komt een stevig document over alle aspecten in het stedelijk/gemeentelijk beleid:
- Over de rol van de lokale besturen in de zorg en welzijnssector
- Over de sociale functie van de kinderopvang in de gemeente
- Over de versterking van de werking van de gemeenteraad
- Over ruimte voor jongeren en het verenigingsleven
- Over een mobiliteitsbeleid waar het STOP-principe centraal staat
- Over de buitenschoolse kinderopvang
- Over een sociaal en ecologisch duurzaam aanbestedingsbeleid
- Over racisme en discriminatie
- Een berg goede ideeën die zeker in heel wat gemeenten kunnen toegepast worden.
En dan is er nog 29 februari.
Want, beste mensen, 2024 is een schrikkeljaar.
Dat is een extra dag om al onze goede voornemens tot uitvoering te brengen. Een extra dag om het verschil te maken. Denk erover na en gebruik hem wijselijk!
Maar nu stoppen we even met nadenken en gaan we genieten. We blijven nog even in de vrolijke roes van de feestdagen hangen met een hapje en een drankje en hopelijk, zo meteen, een lachje. Ik ben alvast verheugd dat ik vanavond opnieuw bij jullie mocht zijn. Hartelijk bedankt voor jullie inzet van het afgelopen jaar én laten we klinken op een fantastisch 2024!
Dank u!
Dirk De fauw,
voorzitter beweging.net West-Vlaanderen
fotograaf: Frank Vergucht
Eerder verschenen in Visie ook al de nieuwjaarswensen van de voorzitters van ACV en CM West-Vlaanderen.
Boodschap van Hans Clarysse:
In januari wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar. Een goede gezondheid en geluk op familiaal vlak en op het werk. En dat is gemeend.
Als nieuwe militant-voorzitter van ACV West-Vlaanderen neem ik graag samen met het hele bestuur engagement op. In 2024 ligt veel werk op tafel.
Verkiezingen: op alle niveaus kiezen we nieuwe vertegenwoordigers. Iedere stem telt, en met bv. de toekomst van de sociale zekerheid en de loonnormwet – dus onze koopkracht – hangt er voor de gewone werknemer veel van af.
Niet alleen politieke verkiezingen: in mei verkiezen veel werknemers hun vertegenwoordigers in de syndicale overlegorganen. Ook daar nemen we het voor jou op.
Om ‘ip zin Westvlams’ te besluiten: stemt voe de goe!
Hans Clarysse,
militant-voorzitter ACV West-Vlaanderen
Wensen van Jos Demarest:
We wensen elkaar elk jaar een goede gezondheid. Maar staan te weinig stil bij de woorden waarop wij klinken.
Ik wens je veel beweging en wendbaarheid, volgens eigen mogelijkheden. Verbinding en verbeelding om dingen samen te doen. Gelijke kansen om ziek-zijn te voorkomen.
Ik wens chronisch zieken veel ondersteuning door omgeving en maatschappij. Maar vooral dat je wordt gezien als mens in al zijn uitzichten en inzichten. Door op een gezonde manier te kijken naar elke mens.
Ik wens je een bank, thuis of in de natuur. Op het werk of in de vrije tijd. Om te genieten, te rusten, te turen naar de toekomst. Om gewoon te babbelen.
Ik wens je een gezonde buurt waar we ook met al onze mankementen terecht kunnen. En blijven beseffen dat het gewone ongewoon is…
Jos Demarest,
voorzitter CM West-Vlaanderen