Ruimte voor verenigingen, niet altijd even gemakkelijk
Het moeilijk vinden van een betaalbare vergaderruimte, grotere evenementenlocaties die te duur geworden zijn, te weinig opslagruimte… Vrijwilligers worden er vaak mee geconfronteerd als ze op zoek gaan naar een geschikte locatie voor hun activiteiten. Dit blijkt uit een bevraging ‘Geef ons Ruimte’, die beweging.net organiseerde naar aanleiding van de Week van de vrijwilliger.
Beweging.net Limburg verzamelde maandag 27 februari in de voormiddag samen met haar partnerorganisaties voor een ‘vergadering’ in één van de wachtruimtes op het perron van het station in Hasselt. Hiermee vraagt ze aandacht voor de vele verenigingen die moeite ondervinden bij het zoeken naar een geschikte vergaderlocatie en hierbij ook al eens moeten improviseren om hun dagelijkse werking niet in het gedrang te brengen …
Ons gemeentebestuur besliste recent de vergaderaccommodatie te verkopen als ‘besparing’. Zo sterft het gemeenschapsleven een langzame dood
Reactie uit de bevraging
Bevraging ‘geef ons ruimte’
Tijdens de week van de vrijwilliger (25 februari – 5 maart) worden vrijwilligers traditioneel in de bloemetjes gezet. Dit jaar wil beweging.net hen niet enkel bedanken voor hun inzet, maar gaat de organisatie een stapje verder.
Met ‘Geef ons Ruimte’ zet beweging.net een belangrijke uitdaging in de kijker: namelijk het vinden van een kwalitatieve en betaalbare ruimte voor vergaderingen, de dagelijkse werking van verenigingen, hun activiteiten, evenementen en opslag van materiaal.
Aan de hand van een online enquête, ingevuld door meer dan 700 vrijwilligers, over verschillende sectoren heen, werd gepolst naar de noden en uitdagingen inzake ruimtegebruik.
Wij hadden een vaste stek in de parochiezaal. De gemeente en de kerkfabriek verkopen de site om er appartementen op te bouwen.
Reactie van een vrijwilliger
Enkele opvallende cijfers uit het onderzoek:
– Meer dan 38% ondervindt uitdagingen bij het zoeken naar een geschikte vergaderlocatie.
– 1 op 4 vindt moeilijk een (betaalbare) ruimte in de nabije omgeving voor hun activiteiten.
– Meer dan 42% geeft aan moeilijk opslagruimte te vinden in de buurt.
– 1 op 3 geeft aan dat ruimtes voor grotere evenementen in de omgeving te duur zijn.
– Meer dan de helft van de respondenten beschikt niet over een eigen lokaal en moet dus op naar een accommodatie. Die zoektocht wordt steeds moeilijker. Minder dan de helft van de vrijwilligers met een eigen lokaal verkrijgt deze via de gemeente.
– Van de vrijwilligers die beschikken over een eigen lokaal voor hun vereniging, kan slechts 1 op 3 rekenen op subsidies vanuit de gemeente.
– Meer dan 1 op 4 ervaart een hoge financiële druk. Hoge prijzen voor gas, elektriciteit en water zorgen voor moeilijkheden.
– Het vinden van geschikte mensen om eigen ruimtes te beheren, blijft een uitdaging.
– Tot slot is 20% van de bevraagden onzeker over de toekomst van hun locatie.
Wij moeten het nu doen met een particuliere ruimte waar het vochtig is en binnen regent. Maar gelukkig hebben we deze ruimte.
Reactie van een vrijwilliger
Aanbevelingen
De resultaten uit de bevraging liegen er niet om. Vrijwilligers liggen vaak wakker van het vinden van een geschikte locatie. Daarom pakt beweging.net uit met een aantal aanbevelingen, gericht aan lokale besturen.
Zo is het belangrijk dat de rol van parochiezalen geherwaardeerd wordt: renovatie en het opnieuw aantrekkelijk maken van deze ruimtes voor verenigingen kunnen een oplossing bieden. Net zoals bij parochiezalen, kunnen andere leegstaande gebouwen een alternatieve invulling krijgen. Daarnaast moet er ook meer ingezet worden op gedeeld ruimtegebruik als aanvulling op klassieke systemen van zaalverhuur. Zo rendeert één ruimte meerdere keren, en geef je vrijwilligers een stukje ‘eigen verantwoordelijkheid’. Wie toch kiest voor een klassiek systeem, zorgt best voor een totaaloverzicht en op elkaar afgestemde procedures.
Het is ook belangrijk dat men de noden van lokale verenigingen probeert in kaart te brengen. Een tip aan de gemeente: houdt rekening met de grote verscheidenheid aan verwachtingen van verenigingen en garandeer zekerheid, zeker in een context waar bestaande ruimtes dreigen te verdwijnen of niet langer voldoen aan de noden.
In dit verhaal mogen kansengroepen niet vergeten worden. Vrijwilligers die werken met kwetsbare doelgroepen kunnen hoge kosten niet doorrekenen aan hun doelgroep. Een specifiek ruimtebeleid hen, met extra ondersteuning, kan hun werking verder garanderen.
Tot slot geeft beweging.net ook graag een tip aan verenigingen. Ga in gesprek met het lokaal bestuur, maar ga ook op zoek naar (duurzame) samenwerkingsverbanden met vrijwilligers en organisaties uit de omgeving.
Lees hier het volledig rapport met resultaten uit de bevraging ‘Geef ons ruimte’
Hieronder enkele sfeerbeelden:
{flickr set=72177720306327248}
Foto’s © Mine Dalemans