Skip to content

Lancering e-learningplatform als sleutel voor burgerinitiatieven.

Beweging.net wil samen met met zeven partners uit zowel Vlaanderen, Wallonië als Noord-Frankrijk de kloof tussen politiek en burgers verkleinen. Daarvoor werkten ze de voorbije drie jaar grensoverschrijdend samen aan een Interreg-project onder de noemer ‘Eureka!’. Door middel van pilootacties en zeer concrete vormingen wil men maatschappelijke betrokkenheid van kwetsbare groepen bevorderen. Als resultaat wordt op vrijdag 30 september een e-learningplatform gelanceerd als leidraad voor burgerparticipatie-initiatieven.

Eureka?!

Beweging.net West-Vlaanderen, Hogeschool VIVES en Groep INTRO uit West-Vlaanderen, Femmes Prévoyantes Socialistes (FPS) en Centre d’Information et d’Education Populaire (CIEP) uit Wallonië en La Ligue de l’Enseignement en European Independent Broadcasting Society (EIBS) uit Noord-Frankrijk werkten de voorbije drie jaar intensief samen aan het Eureka-project.
Het opzet was om goede praktijken op gebied van burgerparticipatie te identificeren en te verspreiden. Door experimenten aan beide zijden van de grens hebben de verschillende partners een aantal factoren aan het licht gebracht die het succes van een burgerparticipatietraject vergemakkelijken.

Handige tool voor burgerinitiatieven

Het resultaat is een e-learningplatform (www.projeteurekaproject.com) voor trekkers en initiatiefnemers van burgerparticipatieprojecten. Op de website, die ontwikkeld werd samen met Hogeschool VIVES, vindt men alle tools, tips en ervaringen die uit het project zijn gekomen.

Neem een kijkje op de website!

De website is bedoeld om burgers en organisaties te helpen bij het opzetten van participatieprojecten. Het bevat instrumenten die door de partners van het Eureka-project zijn ontworpen, alsook getuigenissen en feedback van professionals, vrijwilligers en het publiek die betrokken waren bij de acties die men de afgelopen drie jaar heeft gerealiseerd.

jasminka“Met dit platform kunnen mensen die een initiatief willen opstarten heel wat informatie en tools raadplegen en downloaden zodat ze een tof idee kunnen uitwerken tot een echt project!” Jasminka Poppe, projectcoördinator beweging.net

De website bestaat uit zeven modules:

  • Wat is burgerparticipatie?
  • Een project definiëren en opstarten
  • Een groep vormen rond een projectidee
  • Inzetten op samenwerking & zichtbaarheid
  • Zaken in beweging brengen
  • Een project evalueren
  • Tips voor planning en financiering

Bij het volledig doornemen van de website, zullen geëngageerde burgers de sleutels vasthebben om samen actie te ondernemen en hun gemeenschappelijk project uit te rollen. Ons doel is hen in staat te stellen in hun gemeente of stad impact te hebben op het beleid en actief deel te nemen aan de sociale en maatschappelijke veranderingen die er vandaag zijn. Maar omgekeerd willen we ook de politiek bewust maken van het betrekken van burgers bij beleidsbeslissingen.

 Meer info op https://www.eureka-interreg.org/nl/home/

MicrosoftTeams image 1

Deel dit bericht:

Back To Top