Skip to content

Corona noodfonds: Vlaamse steun voor lokale verenigingen

De pandemie heeft ook het verenigingsleven grotendeels stilgelegd. Door het wegvallen van activiteiten zoals eetdagen, voorstellingen en festiviteiten verliezen verenigingen inkomsten die nodig zijn om hun werking en vaste kosten te betalen. De Vlaamse overheid heeft daarom in haar noodfonds middelen voorzien om sport-, cultuur- en jeugdverenigingen te ondersteunen. Lokale besturen kiezen zelf hoe ze deze middelen in hun gemeente inzetten. Door onze nieuwsgierigheid over hoe gemeenten dit noodfonds benutten, kwamen we enkele originele ideeën tegen.

Genks schepen Anniek Nagels (links) op bezoek bij een vrouwenverening in Casa Papa Giovanni (de foto werd voor de coronapandemie genomen)

Heropstartpremie en kaartschrijfactie in Genk

Veel verenigingen hebben een eigen lokaal en zitten daardoor met vaste kosten. Ze dreigen ten onder te gaan aan deze financiële strop. Daarvoor is het coronaherstelfonds in leven geroepen. Verenigingen kunnen tussen de tweeduizend en twintigduizend euro krijgen om die vaste kosten te dekken. Zo heeft de stad Genk ondertussen 19 verenigingen met in totaal 300.000 euro kunnen helpen.

Anniek Nagels, schepen van cultuur: “Door het wegvallen van de inkomsten uit een kantine of van een inzamelactie dreigen sommige verenigingen het bijltje erbij neer te leggen. Met een coronaheropstartpremie proberen we hen het duwtje in de rug te geven dat ze nu missen om weer op te starten. Als ze een activiteit organiseren, krijgen ze daarvoor een financiële ondersteuning die tot 300 euro kan oplopen.”

De stad schenkt ook veel aandacht aan de specifieke noden van elke vereniging. Om een vinger aan de pols te houden heeft Genk samen met de cultuurraad elke cultuurvereniging opgebeld om te horen hoe het met hen gaat en wat de stad nog kan betekenen.
Anniek verduidelijkt: “We mogen niet vergeten dat ook bij de bestuursvrijwilligers van onze verenigingen de mentale gezondheid zeer belangrijk is. We hebben hen bijvoorbeeld gevraagd om kaartjes naar elkaar te sturen. Die actie werd zeer gesmaakt. We hebben al deze vrijwilligers immers nodig om, zodra het mag, onze samenleving weer te verzoeten en te verzoenen.”

Win-win-winactie in Kinrooi

20210211 noodfondsverenigingen jobrouns2Burgemeester Jo Brouns (links) maakt de laatste winnaars bekend van de Kinrooise win-win-winactieMet drie keer het woordje ‘win’ in de benaming van de actie waren er twaalf weken lang drie potentiële winnaars in Kinrooi. De eerste winnaars waren de klanten: zij konden elke aankoop tot 100 euro bij Kinrooise handelaars terugverdienen door hun kasticketjes binnen te brengen. De handelaars zijn de tweede winnaars. Naast de stimulans om lokaal te kopen, komen de winnende klanten nog eens terug om hun gewonnen tegoedbonnen in te ruilen. De derde winnaars zijn de lokale verenigingen. Elke klant mocht bij elk ingediend ticketje een lokale vereniging nomineren om hetzelfde bedrag te winnen.

Burgemeester Jo Brouns: “De erkende Kinrooise verenigingen uit de sociaal-culturele, sport- of jeugdsector zagen inkomsten uit activiteiten wegvallen door corona. Voor de verdeling van de middelen van de Vlaamse overheid werkte de dienst vrije tijd een reglement uit. Hierbij wordt rekening gehouden met geannuleerde evenementen, vaste kosten en inkomsten uit de vorige jaren. Maar het gemeentebestuur stelde 12.000 euro van die 140.563 ter beschikking voor de win-win-winactie. Liefst 65 genomineerde verenigingen vielen in de prijzen. Dit illustreert een mooie samenwerking tussen gemeente en lokale handelaars waarbij ook het verenigingsleven niet vergeten wordt.”

Ook enkele van onze partnerorganisaties werden meermaals genomineerd. Jan Houben van Pasar: “Ik heb van een heel aantal mensen gehoord dat ze Pasar genomineerd hebben, maar het geluk zat niet aan onze kant. Als die mensen zelf niet winnen, dan winnen wij ook niet.”

Hetzelfde verhaal bij Okra. De vijf lokale trefpunten werden zeer dikwijls genomineerd, maar jammer genoeg niet bij de trekkingen niet uit de massa inzendingen gehaald.
Rina Smeets, voorzitter van Okra Kinrooi Centrum: “We hebben deze actie extra gepromoot bij onze leden, maar zonder echte samenkomsten is het niet zo gemakkelijk om iedereen te bereiken. De communicatie verloopt moeilijker als je geen activiteiten hebt en niet op huisbezoek kan. Maar meer omslagen maakten misschien ook geen verschil, je moet ook een beetje geluk hebben bij de trekking.”

Dat tikkeltje geluk hadden ze wel bij Samana. Drie van de vier afdelingen deelden in de prijzen, waarbij één afdeling zelfs drie keer vernoemd werd op een winnend kasticket. Voorzitter Mia Geelen van Samana Kinrooi Centrum: “Die drie winnaars leverden onze kas 210 euro op. Wij hebben er zelf nochtans geen extra reclame voor gemaakt. Onze leden hebben spontaan onze vereniging genomineerd.”
Madeleine Joriskes van Samana Molenbeersel volgde de wedstrijd nauwgezet op: “Wij zijn de enige afdeling van Samana die niets gewonnen heeft, maar dat is niet zo erg. Het is al fijn dat er wel veel mensen aan ons gedacht hebben door onze vereniging te vermelden.”
Maria Rutten van Samana Ophoven-Geistingen liet ons weten dat zij 60 euro gewonnen hebben en voor Kessenich was het bedrag 80 euro. Voorzitter Irene Drijkoningen van Samana Kessenich: “Dat bedrag is mooi meegenomen, maar het is jammer dat we nog geen concreet vooruitzicht hebben voor activiteiten in dit voorjaar. Gelukkig halen we voldoening uit de kleine dingen die we wel nog kunnen doen. Zo stuurden we kaartjes naar iedereen in het woonzorgcentrum. Hierop kregen we bijzonder veel positieve reacties van hun familieleden.”

En in andere gemeenten?

Beweging.net Limburg doet momenteel een rondvraag bij lokale besturen om een beeld te krijgen van de manieren waarop zij deze middelen uit het noodfonds ingezet hebben of nog zullen inzetten ter ondersteuning van de verenigingen. Misschien ontdekken we zo nog vernieuwende ideeën die inspiratie bieden voor anderen. We houden je op de hoogte.

Dit artikel verscheen in Visie.
Lees meer uit Visie …

Deel dit bericht:

Back To Top