kies regio:

Salon de Kade presenteert drie boeiende sprekers

In het voorjaar van 2020 presenteren wij u een trilogie van lezingen, telkens met een eminente spreker: Rik Coolsaet, Herman Van Rompuy en Paul Verhaeghe. 

U bent welkom op één of meerdere van deze avonden die plaatsvinden in ’t Kadehuis (Korenlei 20, 9000 Gent), telkens om 20 uur. 

Na de uiteenzetting krijgt u de mogelijkheid om bij een glaasje na te praten met de gastspreker.

SDKnew

 

Donderdag 6 februari: Rik Coolsaet = VOLZET 

De geschiedenis van de wereld van morgen

"Vergeet dat onze tijd zoveel complexer is dan alles wat ooit voorafging"

De wereld is complex, de onzekerheden zijn ontelbaar en de nuance lijkt op sterven na dood. Populisme woelt de democratie stuk, cultuuroorlogen vreten de samenleving aan. Het einde van de maand is voor sommigen onbereikbaar ver. Het einde van de wereld als gevolg van de klimaatcrisis is dan weer akelig dichtbij voor anderen.

In zijn nieuwste boek De wereld van vandaag in het licht van gisteren maakt Rik Coolsaet de balans op. Hij schakelt het verleden in om klaar te zien in de huidige verwarrende tijden. Veel van wat we als nieuw ervaren, is dat immers niet echt.

Rik Coolsaet

Bio

Rik Coolsaet (1951) is emeritus hoogleraar (UGent), Senior Associate Fellow aan het Egmont-Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen en gewezen adjunct-kabinetschef van Defensie en Buitenlandse Zaken. Eerder verschenen van hem onder meer De mythe al-Qaeda (2004), De geschiedenis van de wereld van morgen (2008), België en zijn buitenlandse politiek 1830-1915 (2014).

 

 

Donderdag 12 maart: Herman Van Rompuy = VOLZET

Moedig en ethisch leiderschap vandaag

Wat typeert een goede leider en welke leiders heeft Vlaanderen, België, Europa nodig? Welke waarden worden al dan niet bedreigd bij populaire leiders als Boris Johnson of Donald Trump of …? Wat met jonge mensen die zich willen politiek en maatschappelijk willen engageren?

Herman Van Rompuy: “Wij bezweren als politici voortdurend dat we alles onder controle hebben, maar eigenlijk zijn wij machtelozer dan ooit. De eenvoudige waarheid is dat het ons ontsnapt, dat we er zeer vaak gewoon als toeschouwer bij staan.”

Herman Van Rompuy 675
Bio

Herman Achille graaf Van Rompuy (°1947) was tussen 2008 en 2009 de premier van België en van 2010 tot en met 2014 voorzitter van de Europese Raad. Op 19 november 2009 werd bekendgemaakt dat hij was verkozen tot de eerste permanente voorzitter en op 1 maart 2012 werd Van Rompuy met algemene stemmen door de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU voor een tweede mandaat benoemd. Na deze termijn was hij niet meer herkiesbaar.

 

 

 

Donderdag 2 april 2020: Paul Verhaeghe = VOLZET

Het concurrentieprincipe alleen is niet zaligmakend

“Een leven dat volledig in teken van concurrentie staat, kan geen goed leven zijn”. Steeds meer ontstaat bij mensen het gevoel constant geëvalueerd te worden. Via onze smartphone beoordelen we elkaar met één klik. Wat als heel het leven in het teken van competitie komt te staan. Het idee dat concurrentie alleen maar ons professioneel leven betreft en we thuis lekker kunnen relaxen, klopt niet langer… Ik ben een product dat ik zelf aan de man moet brengen, in voortdurende competitie met andere producten in een omgeving die één grote markt geworden is.

paul verhaeghe
Bio

Paul Verhaeghe (°5 november 1955) is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV