Een duurzaam bos, voor en door vrijwilligers
Jaarlijks zetten wij het vrijwillig engagement van ons bewegingsnetwerk in de kijker. Vorig jaar, een jubileumjaar voor 100 jaar sterk netwerk, deden we al een aanzet voor een speciale actie. Samen met natuurvereniging Limburgs Landschap vzw plantten wij de eerste symbolische boompjes van een duurzaam bos, voor en door onze vrijwilligers (20 februari 2021). We zetten onze vrijwilligers letterlijk en figuurlijk ‘in de boompjes’. Nu, een jaar later (6 februari 2022), hebben we meer dan 800 bomen geplant in dit eerste Limburgse Vrijwilligersbos.
Vrijwilligerswerk geeft zuurstof. Net zoals bomen ons zuurstof geven. Vrijwilligerswerk geeft kansen om te groeien, volgens ieders talenten, kansen om samen iets te betekenen.
Deze actie sluit aan bij de Week van de Vrijwilliger eind februari. Het gaat om 800 bomen volgens het vooraf bepaalde beheersplan voor het natuurgebied (principe van ‘klumpen’ – bomen in cirkels), vergezeld van een infobord met de kernboodschap en de logo’s van alle partnerorganisaties.
Een wandellus gaat door het naastliggende bos, langs het Vrijwilligersbos lopen. Het infobord, banken en een natuurlijke speelconstructie met boomstronken wordt voorzien.
Bedankt aan alle partnerorganisaties en vrijwilligers die, ondanks de barre weersomstandigheden, hun handen uit de mouwen gestoken hebben om dit te realiseren.
Te onthouden: het Limburgs Landschap kan nog meer betekenen voor jullie organisatie. Nood aan een wandeling met gids, activiteiten voor groepen, mindervaliden, rond zwerfvuil, teambuilding (i.f.v. natuurbeheer), het opzetten van een speelbos, vrijwilligerswerk doen in de natuur,… er is véél mogelijk en op maat.
Fotoalbum plantactie 6 februari 2022
{flickr set=72177720296519546}
Zeker in tijden van een nooit eerder geziene pandemie is nabije vrijwillige inzet meer dan ooit noodzakelijk. Vrijwilligers hebben onze samenleving mee laten draaien in dit jaar van sociale en economische tegenspoed.
Rik Bloemen, voorzitter beweging.net Limburg: “Als helpende handen en creatief zoekend naar ontmoetingsmogelijkheden hebben vrijwilligers hun maatschappelijke meerwaarde meer dan ooit getoond. Vrijwillige inzet blijkt zelfs een sterke remedie tegen eenzaamheid. Van de sociale en betekenisvolle kracht van vrijwilligerswerk is aangetoond dat zij bevorderlijk is voor de gezondheid.”
Elke speler in dit systeem heeft zijn onmisbare rol en samen vormen zij een krachtig geheel.
Vrijwilligers zijn verbinders, helpers die zorgen voor ontmoetingen en onvergetelijke ervaringen. Zij zijn de tentakels en de voelsprieten van onze samenleving, onmisbaar in het wederkerige, verbonden ecosysteem dat onze samenleving hoort te zijn. Net zoals in de natuur waar complexe, maar goed draaiende ecosystemen uit duizenden deeltjes bestaan. Van het kleinste kevertje op de bosbodem tot de machtige eik die met zijn kruin schaduw brengt. Elke speler in dit systeem heeft zijn onmisbare rol en samen vormen zij een krachtig geheel.
Voor de Week van de Vrijwilliger 2021 plantten beweging.net Limburg en haar partnerorganisaties elk één boom, een symbolische start van het vrijwilligersbos.
Het eerste Limburgse Vrijwilligersbos wordt een bos in beweging dat tijd krijgt om te groeien. Samen met onze partnerorganisaties bouwen we aan een aantrekkelijk wandel- en beleefbos van 1,4 ha in natuurgebied Laambroeken in Heusden-Zolder (toegang via de Kasteeldreef).
Meer over het bos
Streefdoel
Een ‘oud’ inheems loofbos waar ook kwetsbare soorten een geschikte biotoop krijgen. De middelste bonte specht en de matkop (een mezensoort) zijn al in de omringende bossen aanwezig. Ook vleermuizen zullen van de nieuwe situatie gebruik maken.
Houtsoorten
Zomereik, hazelaar, beuk, haagbeuk, wintereik, ruwe berk, wilg, vlier, wilde lijsterbes, spork.
Plantmethode
600 bomen volgens de QD-techniek (kloempen). Dit zijn cirkels van aangeplante bomen verspreid over het terrein. Tussen de ‘kloempen’ zal spontane verbossing komen. Op deze manier krijg je met minder plantgoed ook een totale bedekking van het perceel, bovendien in een los verband en niet in strakke rijtjes. Alle boomsoorten krijgen ruimte zodat ze op termijn mooie uitgegroeide bomen worden.
Grote bomen hebben grote kruinen en capteren dus veel CO². Ook voor de doelsoorten (vleermuizen, bepaalde vogels, zoogdieren, insecten, enz.) zijn grote bomen belangrijk. De gekozen methode levert op de lange termijn het beste resultaat op en is goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos.
Meer info over de QD-methode: klik hier …
Limburgs Vrijwilligersbos – Kasteeldreef 1 – De Drij Dreven 86, 3550 HeusdenZolder
Fotoalbum plantactie 20 februari 2021
{flickr set=72157718395821766}
Limburgs Landschap
Wat in 1971 begon als een verzetsactie om een waardevol natuurgebied in Kinrooi te redden, groeide van vrijwilligersorganisatie uit tot een erkende professionele natuurvereniging. Ondersteund door subsidies en ledenbijdragen beheert Limburgs Landschap na 50 jaar bestaan al bijna 3000 ha natuur.
Dirk Ottenburghs: “Natuurgebieden worden gekocht, verbeterd, beschermd en opengesteld voor het publiek. De organisatie streeft voor het beheer van de natuurgebieden naar doorgedreven samenwerking met landbouwers, omwonenden, bedrijven en organisaties. Samen met ongeveer 250 vrijwilligers en 27 personeelsleden en enkele maatwerkbedrijven beheren we heel wat natuurgebieden, uitsluitend in Limburg. Elke euro die iemand via Limburgs Landschap investeert, doen wij dankzij subsidiëring van de Vlaamse overheid maal 10. Het is onze ambitie om de komende 50 jaar die 3000 ha natuurgebied te verdubbelen.”
Ontdek meer over deze natuurvereniging via limburgs-landschap.be.
Lees meer uit Visie …