Wist je dat…..
Beweging.net al meer dan twee jaar grensoverschrijdend samenwerkt met Frankrijk en Wallonië rond burgerparticipatie?
Samen met zes verschillende projectpartners (uit Frankrijk, Wallonië en West-Vlaanderen) werkt beweging.net al meer dan twee jaar aan een grensoverschrijdend project omtrent burgerparticipatie onder de naam Eureka. We doen dit omdat de verschillende projectpartners in de drie regio’s geconfronteerd worden met dezelfde problematieken, maar vaak hebben ze elk een andere aanpak. Door grensoverschrijdend samen te werken wordt de aanpak van de verschillende organisaties alleen maar versterkt.
Gedurende het project werden door de verschillende projectpartners tien verschillende pilootacties ontwikkeld over een heel lokale problematiek én specifiek gericht op burgers in een kwetsbare situatie (vb. mensen met een armoede-ervaring, jongeren met een migratieachtergrond, alleenstaande vrouwen etc). De kennis die uit het project gekomen is, werd de afgelopen weken gedeeld met het grote publiek via interactieve vormingen en gastsprekers.
Twee bewegingspunten ontwikkelden elk een pilootproject. In Menen is er sinds februari 2021 een uitleensysteem voor fietsen voor volwassenen (een spin-off van Fietsbieb) onder de naam ‘Free Wielie’, omdat men er geconfronteerd wordt met mobiliteitsarmoede. In Harelbeke is men volop bezig met de opstart van een uitleensysteem voor rollators, rolwagens en ander materiaal. Daarnaast hebben studenten van Hogeschool VIVES het afgelopen jaren zich gefocust op het ontwikkelen van burgerparticipatietrajecten voor senioren in Harelbeke.
Zesdelige vormingsmodules
Bovenop de pilootprojecten werden ook vormingsmodules ontwikkeld, om kennis uit te wisselen omtrent burgerparticipatie. De vormingsreeks bestaat uit zes modules en gaat telkens door op een andere locatie (Kortrijk, Roeselare, Doornik of Rijsel) omdat we zo’n breed mogelijk publiek willen bereiken. Er zijn dus ook tolken aanwezig om een simultane vertaling te voorzien. De deelnemers aan de vormingen zijn dus steeds een divers publiek: zowel professionelen, vrijwilligers als mensen die actief meewerken in één van de pilootacties. De vormingen zijn ook een uitwisselingsmoment voor de deelnemers van de pilootacties, omdat de voorziene grensoverschrijdende bezoeken door de coronamaatregelen niet konden plaatsvinden.
De laatste maanden van het project
Eureka loopt nog tot september 2022, dat wil zeggen dat we nog een 8-tal maanden te gaan hebben. Wat komt er nog aan?
Nadat de vormingsreeks achter de rug is (periode januari-februari 2022) zal in een laatste stap – op het einde van het project – een online platform én een bruikbare brochure ontwikkeld worden (met o.a. een train-the-trainer) waar tools en methodieken aangereikt zullen worden om andere organisaties, burgers etc. te inspireren om zelf burgerparticipatieprojecten op te zetten!