kies regio:

Herdenkingsviering n.a.v. het 50-jarig overlijden van priester Cardijn

Jozef Cardijn is geboren in 1882. Hij werd van jongsaf aan sterk bewogen door de arbeidswereld. Het trof hem hoe jonge mensen onmiddellijk in de volwassen wereld werden geworpen en zo slachtoffer werden van misbruik en uitbuiting.

cardijn

Cardijn is nog steeds levend aanwezig in de strijd voor een menswaardig bestaan.

In 1912 bracht hij de eerste meisjesgroep bijeen in Laken. De originele en eenvoudige methode ‘Zien-Oordelen-Handelen’ zorgde ervoor dat jonge mensen hun arbeidssituatie onderzochten. Het hielp hen om als groep te werken aan verbeterde en gezonde werkvoorwaarden. De groepen vermenigvuldigden zich snel . Zo ontstond KAJ - Kristelijke Arbeiders Jongeren - officieel in 1925 , een beweging van reflectie, vorming en actie voor sociale rechtvaardigheid, geënt op eerbied voor elke persoon en op het evangelisch bevrijdingsverhaal.

Maandag 1 mei om 10u in de O.L.V.-kerk te Laken

Kardinaal Cardijn heeft het leven van vele duizenden jongeren kunnen beïnvloeden in België en ver daar buiten. De kaj werd al snel een wereldkaj. In 1965 werd Cardijn door paus Paulus VI tot kardinaal benoemd. Hij sterft in juli 1967. In 2014 wordt voor een kerkelijke rechtbank het proces van zijn Zaligverklaring ingezet.

Het graf van Cardijn bevindt zich in de OLV-kerk van Laken. Het is daar dat Mgr. Kockerols op maandag 1 mei om 10u de viering zal voorgaan ter herdenking van het 50-jarig overlijden van Cardijn.

Het thema van de viering wordt: ‘Cardijn, nog steeds levend vandaag’. Nadien volgt een herdenkingsplechtigheid aan het graf van Cardijn en is er de mogelijkheid de Cardijntentoonstelling te bezoeken, waar ook aandacht gegeven wordt aan de KAJ-werking van vandaag. Oud-kajotters en kajotters van vandaag zijn ook welkom op de receptie achteraf.

‘s Middags kan nog een broodje worden gegeten.
Iedereen is welkom !

Vanaf 13u kan men intekenen op een Tocht van Hoop rond Cardijn of een wandeling van Laeken découverte’.
Einde voorzien rond 15u.

MEER INFO

Jacques Hanon -
Pol Arnauts -

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV