kies regio:

StreetwiZe, Lessen van straatkinderen voor de leiders van vandaag

Arnoud Raskin werkt met Mobile School al 15 jaar met straatkinderen in sloppenwijken over de hele wereld. Mobile School wil straatkinderen zelfredzaam maken. Ze leren hen hun eigen identiteit terug te ontdekken en krikken zo hun eigenwaarde op. Hun mobiele scholen gaan meer dan 2250 keer per jaar de straat op en hebben contact met vele duizenden straatkinderen wereldwijd.

 

Deze ervaring met “winnaars van de straat” opende zijn ogen voor het enorme potentieel van deze kinderen en liet hem inzien dat de vaardigheden die zij iedere dag gebruiken om te overleven een waardevolle inspiratiebron kunnen zijn voor wie wil werken aan de toekomst: leiders van morgen, middenveldorganisaties die werken met de kracht van mensen samen, sociale ondernemers …

Vanuit die gedachte ontstond zijn boek “StreetwiZe”. Een boek over “talentontwikkeling” en “de kracht van zingeving als motivator voor medewerkers”.

“Zingeving speelt een cruciale rol in mijn verhaal en in dat van Mobile School en StreetwiZe. “Waarom doe je wat je doet?” Het is dè vraag die vroeg of laat bij iedereen het hoofd instroomt. Uiteindelijk stel je jezelf als mens toch de vraag of je jezelf kan realiseren in wat je met je gegeven tijd uitricht, of je wel kan zijn wie je bent. Als mens kan je ongelooflijk veel aan. Maar het moment waarop je van je eigen persoonlijke essentie wegdrijft, uit je basis stapt, buiten je fundamentele keuzes, je eigen missie en je eigen identiteit, bevind je je op drijfzand….

Pas als je eigenwaarde voldoende is ontwikkeld, als je je bewust bent van wat je wil en datgene waarvoor je staat, zal je ook aan je eigen ontwikkeling willen werken en je willen inzetten voor anderen. We willen geen verandering van buitenaf opleggen, maar jongeren zelf laten veranderen van binnenuit, vanuit hun eigen sterkte, hun talent…

De overlevers op straat kunnen goed omgaan met verandering en onzekerheid. Als wij met verandering willen leren omgaan, kan het nuttig zijn om eens te kijken hoe straatkinderen dat doen.”

(Uit StreetwiZe, Arnoud Raskin)

 

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV