kies regio:

Zingeving 2014

 VEERTIGDAGENTIJD & PASEN 2015

pdfVeertigdagentijd & Pasen 2015564.8 KB


FILM OM TE ZIEN: 'Patch Adams'

Zin in een leuke film, om bij te lachen én met diepgang? Dan moet je zeker het waargebeurde ‘Patch Adams’ (1998, Shadyak) eens bekijken.

De film

Patch Adams, meesterlijk gespeeld door Robin Williams, besluit op latere leeftijd om dokter te worden. De opleiding houdt er een eigen visie op na. Om het met de woorden van één van de dokter-professoren te zeggen: “Tijdens deze opleiding kloppen we de menselijkheid uit jou. Om iets beter van je te maken: een dokter.” Patch kan zich hier niet mee verzoenen en zoekt contact met patiënten, zelfs al is dat de eerste jaren niet toegestaan.

Met humor ontwapent hij. Hij neemt de tijd te luisteren, en zich echt te verbinden met wie hij ontmoet. Hij richt een gezondheidsinstituut op waar mensen terecht kunnen, en iedereen zorg geeft en ontvangt. Een plek waar gezondheid niet enkel het vermijden van de dood of het bestrijden van ziekte is, maar het verbeteren van de levenskwaliteit. Maar hij stoot ook op verzet…

De echte Patch

patchadams
De echte Patch Adams is het meest gekend als ‘de grappige dokter’. Met humor maakt hij verbinding met mensen, doorbreekt hij taboes, brengt hij mensen aan het lachen. Hij ligt ook aan de basis van de ‘clowning’ beweging in de zorg, die we in Vlaanderen kennen als de clini-clowns. Een situatie ‘ontwapenen’ met humor, even alles vergeten en eens echt in het moment zijn en gieren van het lachen, de wereld bekijken met een kwinkslag, je verbinden met anderen… Kan Patch ons inspireren om ‘geestig’ in het werk, gezinsleven, de zorg, … te staan?

Patch heeft aandacht voor de hele mens. Daarom richte hij een ‘Gesundheit’ institute op, waar werd ingezet op het verhogen van de levenskwaliteit. Het is Patch droom om weer zo’n gezondheidsinstituut op te richten, maar dit keer als een compleet ‘ziekenhuis’ met gratis gezondheidszorg, alternatieve behandelingswijzen, maar ook vormingen, leuke recreatieve activiteiten, tijd in de natuur, creatief aan de slag gaan, lezen, ...

Kunnen wij plekken creëren waar we oog hebben voor de hele mens? Een school waar niet enkel de ratio wordt ontwikkeld? Een organisatie waar we meer zijn dan een werknemer? Tot slot is Patch ook een activist. Hij denkt ook samen met deelnemers over de hele wereld na over educatie, zorg, een andere kijk op een nieuwe samenleving, enz. Hij doet ons dromen: Als we iets aan de samenleving zouden veranderen, wat zou dat zijn? Welke samenleving dromen we? Welke stapjes kunnen we zetten om daar te geraken?

“Wanneer je een ziekte behandelt, win je de ene keer, en verlies je de andere keer. Maar wanneer je een persoon behandelt, garandeer ik je, dat je altijd wint, wat de uitkomst ook moge zijn.”

Laat je inspireren door het leven en het werk van Patch, en bouw mee aan de samenleving van morgen! Meer over Patch visie en initiatieven is te lezen op de website: www.patchadams.org


FILM OM TE ZIEN: 'Selma'

Selma

Een  film die laat zien wie Martin Luther King was en niet alleen wat hij deed.
Weergaloos gespeeld door acteur David Oyelowo.

 

 

Lees hier de recensie: http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=41532


TOCHTEN VAN HOOP: 'IK HAD HONGER'

Al 10 jaar organiseert ‘Tochten van hoop’ in Antwerpen en Brussel wandelingen die leiden naar plaatsen waar men normaal niet komt en waar men duidelijke sporen vindt van de positieve en hoopvolle manier waarop in de stad met armoede wordt omgegaan.

Download hier meer info (pdf): pdfPresentatie: "Ik had honger"6.04 MB


KERST & NIEUWJAAR 2014

pdf18 gedachten en verhalen bij Kerst en Nieuwjaar 2014657.56 KB

NOVEMBER & HERFST 2014

RERUM NOVARUM 2014

  • [Download] Eucharistieviering Rerum Novarum 2014
  • [Download] Gebedsdienst voor Rerum Novarum 2014
  • [Download] Rerum Novarum 2014 - Wereldsolidariteit viering 2014
  • [Download] Drie voorstellen tot dieper gesprek n.a.v. Rerum Novarum 2014
  • [Download] Rerum Novarum 2014 - bundel spilfiguren
  • [Download] Homilie - Rerum Novarum 2014
 
zingevingbrochure 2013-14

VASTEN & PASEN 2014

pdfVasten & Paasbundeling 2014446.87 KB
pdfGedichten bij Pasen14.79 KB
pdfKorte Paasteksten42.71 KB

  Deze website werd mede mogelijk gemaakt door
Belfius Bank VDK bank Logo DVV